TPOok!

 
avatar
     
Column

Column: de laarsjes van Attje Kuiken

Ik krijg ze maar niet uit mijn hoofd. De bruine laarsjes om de pronte kuiten van het PvdA Tweede Kamerlid Attje Kuiken. De stevige tred van het blauwe kamerstoeltje richting het spreekgestoelte van de Tweede Kamer. Spannende ogen. Druk met de aanpak van buurtoverlast en met PvdA-legende Jeltje van Nieuwenhoven als lichtend voorbeeld. Politieke pin-up. Ik zie haar zitten in de trein naar Dokkum. Broodje kaas, broodje ham in plastic verpakking en slechte koffie. Dromen van de grote liefde. En dan moet je na uren ‘treinen’ 10 man toespreken bij de afdeling Dokkum van de PvdA. Je houdt de moed erin bij zo’n verzameling socialistische fossielen. Het komt wel weer goed.

Eigenlijk geloof je het zelf ook niet meer. De bruine laarsjes knellen. Begrijpt de kiezer echt niet hoe hard zo’n fractie werkt? Dat die opiniepeilingen iedere keer weer een dreun zijn. Haar collega Diederik Samsom weet goed waar het aan schort. Ook zo’n hardwerkend Kamerlid. Heel wat haren kwijtgeraakt in de blauwe kamerstoeltjes. En zwarte haren werden snel grijs.

Er komt een akelige lijkenlucht van de PvdA af. Het einde is nabij voor de partij die ooit een hitsige Rooie Haan was, waar veel kiezers opgewonden tegenaan kropen. De haan heeft nu erectieproblemen en slikt viagra. Maar wie grijpt er in? Niet al dat communicatievolk wat altijd om de PvdA heen dartelt. Die zijn bezig met hun snuffelstage bij Obama of hun polonaises in Berlijn bij de FDP. Niet Wouter Bos, die druk is om de mensheid te redden maar gemakshalve de mens maar overslaat en zeker niet Mariëtte Hamer, gediplomeerd angsthaas en vleesgeworden compromis en draaikont.

Natuurlijk zullen politicologen en hobbyanalisten het hebben over de tijdgeest. De “walk-over” naar PVV, SP en D66. Prima. Maar politiek is mensenwerk. De kiezer wil “begeistert” worden en niet naar zurig, nasaal leiderschap luisteren. Die wil geïnspireerd worden. Tot in de kleinste vezels van het lijf. Die kan niks met knappe technocratische oplossingen. Hoe fraai ook. De kiezer wil boter bij de vis. Oneliners.

Er is nog redding mogelijk. Zet Mariëtte Hamer af en maak Wouter Bos duidelijk dat je nog zo bekwaam kunt zijn, maar dat de PvdA-aanhang ook resultaat wil zien. Keihard succes, geen technocratisch gelijk. Compromissen uitleggen is het zelfde als het gelul van een voetbaltrainer na een 3-0 nederlaag.

CC-foto: Tu Foto

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.