Column

De onbetrouwbaarheid van VVD-leider Mark Rutte in elf punten

05-07-2016 14:19

Teflon Mark probeert het weer, gebruik makend van het korte geheugen van de doorsnee kiezer krijgen we op 4 september de grote Mark Rutte Show tijdens het avondvullende programma Zomergasten van de VPRO. Voor de VVD is de verkiezingscampagne dan begonnen. Het kan daarom geen kwaad om nu alvast te kijken naar het beeld van de premier als onbetrouwbaar en inconsistent, gebaseerd op feiten uit het verleden. Laten we beginnen met het meest recente voorval.

1. Lijkenpikkerij na de Brexit

Premier Mark Rutte (VVD) flirt met de Britse financiële sector door te hinten op mazen in de bonuswet van de minister van Financiën. Londense bankiers moeten hiermee naar Amsterdam worden gelokt.

Jarenlang trek je op met je beste metgezel binnen de EU, maar de Brexit is amper een feit of je aast op de Londense City en probeert de bankiers over te halen om naar Amsterdam te komen. Je kunt dat goed Hollands koopmanschap noemen, maar ook een vorm van lijkenpikkerij.

Nederland staat daar overigens niet alleen in. De belangrijkste hoofdsteden strijken als aasgieren neer op het Britse lijk in ontbinding en proberen hun deel binnen te slepen. Vooralsnog valt te bezien of de Brexit soep zo heet gegeten zal worden als hij is opgediend.

2. Premier Rutte ondergraaft zijn eigen bonuswet

In de media was het geflirt van de premier met de Londense City slechts een kleine rimpeling in het dagelijkse nieuws. Toch was het advies van Rutte aan de bankiers van grote betekenis: het zegt namelijk iets over de betrouwbaarheid van VVD-leider Mark Rutte.

De bankencrisis, die in 2008 begon met de val van de Lehman Bothers, was de grootste sinds de financiële crisis in de jaren dertig van de vorige eeuw. Banken moesten met belastinggeld gered worden en de bezuinigingen waren niet van de lucht. De hele financiële crisis, waarvan wij tot op de dag van vandaag nog de gevolgen ondervinden, heeft immense schade toegebracht aan de samenleving.

Oorzaak van die bankencrisis was het exceptionele beloningsbeleid van de bankiers die in hun hebzucht onverantwoorde risico’s namen. De bancaire wereld was een groot casino.

Onderdeel van de herstructurering van de financiële sector was het beteugelen van het bonussenbeleid. Nederland ging daar terecht verder in dan Brussel en Frankfurt. Vanaf 2015 geldt er voor Nederlandse banken een bonusplafond van 20 procent van het vaste salaris. Het siert minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) dat hij zijn poot stijf heeft gehouden en niet is gezwicht voor de machtige bankenlobby.

Maar wat doen onze premier? Hij ondergraaft het eigen kabinetsbeleid door Londense bankiers te wijzen op mazen in de wet om onder dat bonusplafond uit te komen. Hoe hypocriet en onbetrouwbaar kun je zijn? In de volksmond is de bijnaam van de premier ‘Pinokio’. Zo’n naam kleeft aan je wanneer je het herhaaldelijk niet zo nauw neemt met de waarheid, sterker je de boel regelmatig gewoon belazerd.

Het onbetrouwbare gedrag van Mark Rutte is symptomatisch. Ter opfrissing van het geheugen wat voorbeelden uit het verleden:

3. Rutte kan niet rekenen

“Ik ben er vandaag acht uur mee bezig geweest. Ik zit goed in de cijfers, ik kan me goed voorstellen dat u nog aan boord moet komen, maar het klopt allemaal kan ik u zeggen.”

Dat zei Mark Rutte op 25 juli 2011 voor de NOS camera. Dat Rutte niet altijd bij de les is of de materie niet begrijpt is tot daar aan toe, maar dat hij in een vlaag van overmoed denkt het gelijk aan zijn kant te hebben, bleek uit zijn forse misrekening in de steun aan Griekenland. Om de schuldencrisis op te lossen zou Griekenland een extra lening van 109 miljard euro ontvangen, waarin opgenomen een vrijwillige bijdrage van de banken van 50 miljard euro. Duitsland en Italië bevestigden dat de 109 miljard exclusief de 50 miljard van de banken was en dat het totale bedrag dus neerkwam op 159 miljard euro. Premier Rutte was, tegenover vragen van journalisten, echter stellig in zijn overtuiging dat die 50 miljard euro in de 109 miljard was inbegrepen. Onvergefelijk voor een premier die geacht wordt tijdens EU-vergaderingen bij de les te zijn. Of wou hij iedereen weer op het verkeerde been zetten?

4. Staatsschuld explodeert onder Rutte I en II

“We willen echt dat monster van de staatsschuld killen.”

Aan de vooravond van Prinsjesdag 2011 geeft premier Rutte (VVD) een schot voor de boeg voor wat betreft verdere bezuinigingen, bovenop de 18 miljard zoals overeengekomen in het regeerakkoord. De feiten? Onder leiding van Mark Rutte is de staatsschuld gegroeid van 373 miljard euro in 2010 naar 467 miljard in 2015. Dat is een stijging van ruim 25 procent in vijf jaar tijd, ondanks alle bezuinigen en lastenverzwaringen voor de Nederlandse burgers. Mark Rutte strooit de mensen gewoon zand in de ogen.

5. Geen armoede in Nederland

Op 7 december 2011 zei premier Mark Rutte, in een debat met Tweede Kamerlid Sadet Karabulut van de SP, dat er in Nederland géén armoede bestaat. Karabulut wilde dat het kabinet wat doet aan wachtlijsten bij voedselbanken in ons land. Cijfers tonen aan dat in Nederland ruim 2,5 miljoen Nederlanders in armoede leven, waaronder 604.000 kinderen.

6. De beruchte 1000 euro

Op 22 augustus  2012 deed Mark Rutte zijn beruchte verkiezingsbelofte om elke werkende Nederlander een bonus van 1000 euro te geven. Verder zei Rutte dat spaargeld tot 35.000 euro belasting vrij moet zijn. Die beloftes hebben ertoe bijgedragen dat de VVD bij de verkiezingen 41 zetels haalde en daarmee de grootste partij van Nederland werd. Na beëdiging van het kabinet Rutte II hebben we nooit meer iets van zijn verkiezingsbeloftes gehoord. Geen extra 1000 euro, geen tot 35.000 euro belastingvrij spaargeld, maar wel extra bezuinigingen.

7. Mark Rutte weet niets van gewone burgers

“We gaan het CPB verslaan.”

In een NOS-interview op 11 april 2013 is Rutte de mening toegedaan dat wij met zijn allen teveel somberen. Hij roept de Nederlanders op om een huis of een auto te kopen, opdat de economie dan een impuls krijgt en zodoende de sombere voorspellingen van het Centraal Planbureau weerlegt worden. Op de oproep van de premier volgde stevige kritiek. Door de aanhoudende lastenverzwaringen, bezuinigingen en flexbanen hebben de mensen geen geld meer voor dure aankopen. Weet de premier eigenlijk wat er onder het volk leeft?

8. Crash MH17

“Maar een ding moet glashelder zijn. De onderste steen moet boven. Als het een aanslag is moeten de daders worden opgespoord en hun gerechte straf krijgen. Eerder zullen we niet rusten. Daar hebben de slachtoffers en hun nabestaanden recht op.”

Naar aanleiding van de ramp met de MH17 oogstte de premier in eerst instantie veel lof voor zijn daadkrachtige houding. Eerst de slachtoffers naar huis brengen en dan de Onderste Steen. Rutte zei dat tijdens zijn persconferentie op vrijdag 18 juli 2014.

Het thuisbrengen van de slachtoffers was een indrukwekkende ceremonie.

Maar die onderste steen? Ach, had iemand dat dan werkelijk verwacht? Nederland staat volledig machteloos tegenover het Rusland van Poetin en de separatisten in de Oekraïne.

Waarom dan toch die grote woorden? Om het volk te paaien? Of is de premier te weinig ‘staatsman’ om zijn eigen verwachtingen goed te kunnen inschatten.

9. Opportunist die zijn eigen falen wil verdoezelen

Met zijn 49 jaar is Mark Rutte te oud om nog langer de Jeune Premier te spelen. Hij blijft de eeuwige student die maar niet echt volwassen wil worden. Het is allemaal show. Mark Rutte, de opportunist die het met de waarheid niet zo nauw neemt en die er geen been in ziet om anderen een oor aan te naaien, duikt meestal weg wanneer het moeilijk wordt en komt tevoorschijn wanneer de kruitdampen zijn opgetrokken.

Wanneer je dat gedrag combineert met zijn niet ingeloste beloftes en zijn grote woorden, dan ontstaat het beeld van een man die graag de vlucht naar voren maakt om het eigen falen te verdoezelen.

10. Premier voor de eigen VVD-achterban

Maar het grootste verwijt dat Mark Rutte gemaakt kan worden is dat hij er niet zit als premier voor alle Nederlanders, maar slechts als de grote belangenbehartiger van zijn eigen VVD-achterban. Die harde kapitalistische kern is niet groter dan 19 tot 22 zetels. De rest van die 41 zetels zijn tijdens de verkiezingscampagne geronseld met beloften die nooit zouden worden ingelost. Zo is dat in 2012 gebeurd en zo zal de VVD van Mark Rutte dat ook weer tijdens de verkiezingscampagne 2017 proberen te doen. Waar dit artikel mee opende wordt het ook afgesloten.

11. Verkiezingsstunt Zomergasten 2016

Op 4 september a.s. zit premier Mark Rutte in het avondvullende programma Zomergasten van de VPRO. Ons lachebekje zal zich weer van zijn beste kant laten zien. Het is met 14 dagen voor Prinsjesdag 2016 en dik zes maanden voor de Tweede Kamerverkiezingen een prachtige gelegenheid om de ‘mens’ Mark Rutte in beeld te brengen. Het moet gezegd, de lobbyisten van de VVD hebben goed werk verricht, maar eigenlijk kan het niet dat een zittende premier een dergelijk podium krijgt.

Als u de uitzending gaat bekijken bedenk dan één ding. Achter dat joviale lachende gezicht zit een keiharde berekenende man die maar één ding wil: uw stem.