Column

Goud in de verdomhoek, want het geld volgt de stierenmarkt

17-05-2017 17:02

Nu aandelen de pannen van het dak spelen, raken andere activaklasse uit de gratie van beleggers. Vooral goud krijgt de wind van voren.

Week na week koersen de aandelenmarkten hoger. U heeft het hier al tot in den treure kunnen teruglezen, in onze wekelijkse column. Op hetzelfde ogenblik werden we steeds kritischer voor de aanhoudende klim. Steeds meer signalen vertellen ons dat we waakzaam moeten worden, voor de plotse terugkeer van volatiliteit naar de markten. Dit geluid wordt ons steeds minder in dank afgenomen, integendeel, hoe meer we waarschuwen, hoe luider de commentaren uit het publiek. Ze dulden steeds meer tegendraadse geluiden, want de stierenmarkt laat er wat hun betreft geen twijfel over bestaan: dit gaat nog veel langer duren.

Hoogmoed voor de val

Helaas zijn dit soort tegengeluiden ook weer niets nieuws onder de zon, voor ons. Telkens als de beurzen richting hun toppen bewogen, daalde er een soort van onoverwinnelijkheid over grote groepen beleggers, gesterkt door hun aanzwellende portefeuilles. In tegenstelling tot wat dan deugdelijk beheer zou moeten zijn, gaan ze niet wat winsten afromen en veiligstellen, maar juist vol in de ‘aanval’. Hoogmoed komt altijd voor de val, vooral op de beurs. Andere activa moeten het dan ook telkens weer ontgelden. Aandelen staan in de schijnwerpers, wat een steeds groter deel van de kapitaalmarkt aanzuigt. Het gaat steeds ten koste van andere onderdelen. Wat we dan telkens weer zien, is dat grondstoffen, met op kop goud, zwaar moeten inboeten.

Dat zagen we recent ook weer goed in de goudmarkt. De verkopen van het fysieke edelmetaal zitten op een laag pitje, terwijl beleggers grote posities in edelmetaal ETFs liquideerden. Dat is niet zo ongebruikelijk. Institutionele beleggers handelen uiteraard naar de trend van de markt. Waar een stierenmarkt heerst, daar vloeit hun kapitaal heen. Hun klanten eisen immers dat ze in de beste activa van de markt gepositioneerd zitten. Contraire handelen mag dan wel stoer klinken, het is maar weinigen gegeven, vooral in het institutionele segment. Aandelen hebben de wind in de zeilen, terwijl goud (en andere grondstoffen) de wind op kop hebben staan.

Goud zelden zo goedkoop

Precies op dit soort momenten, is het aangewezen om de ‘onderbelichte’ segment in de financiële markten onder uw vergrootglas te leggen, vanuit beleggingsoogpunt. Want hier valt dan altijd het meeste rendement te behalen, voor wie een langere termijn als horizon heeft. We willen u het liefst aantonen aan de hand van enkele simpele grafieken. De eerste grafiek die we u willen laten zien, is de waarde van goud, afgezet tegen de waarde van de S&P 500, sinds de tweede helft van de vorige eeuw.

Zoals u zelf kan zien, laat de grafiek van technisch analist Ed Yardeni er geen twijfel over bestaan. Goud was zelden zo goedkoop, in termen van aandelen. Of andersom: aandelen waren zelden zo duur, in termen van goud. Goud was met name duur in de vorige eeuw, in de periode van jaren ’70, toen inflatie gierde door het financiële systeem. Daar is vanaf nog amper iets van te maken. Goud is gewoonweg goedkoop, in vergelijking met aandelen.

Goud houdt Fedbalans niet bij

Maar goud is nog in meer opzichten goedkoop. Goud vormt het belangrijkste tegengewicht binnen het financiële systeem, versus de balans van de Federal Reserve: het ultieme monetaire wapen. Op de volgende grafiek, afkomstig van Goldchartsrus, valt met name op dat goud erg veel moeite had in de voorbije jaren om de onstuimige groei van de centrale bankbalans van de VS bij te benen.

Enkel in de jaren dertig en de jaren zeventig (daar is dezelfde periode weer) van de vorige eeuw, wist de goudprijs gelijke tred te houden met de Fed balans. Maar sinds 2008 schoot de balans van de Fed fors de hoogte in, en goud kon dit tempo amper aan. Of om het duidelijker te stellen: de Fed verviervoudigde haar balanstotaal, terwijl de goudprijs amper verdubbelde in waarde. Inmiddels is er weer heel wat stoom van goud af, maar de Fed balans gaf nog amper een krimp tot op heden.

Tegenpolen van kapitaal

Dit zijn de kansen, waar je als contraire belegger op aast. Je wil niet investeren in domeinen van de markt, waar de massa zich concentreert. Je wil net de tegenpolen van dit kapitaal opzoeken. Als straks de trend weer een keer draait – en draaien doen de beurstrends altijd, dat is de enige zekerheid die je hebt op de beurs – dan vloeit een groot deel van dit kapitaal naar andere activa, waaronder de goudmarkt. We hebben een sterk vermoeden dat, gezien de hoogmoed onder aandelenbeleggers, dat dit kapitaalpunt weleens dichterbij kon zijn, dan menig belegger verwacht. We zitten alvast stevig gepositioneerd in de goudmarkt, in afwachting van de tsunami aan vers geld voor goud.