Column

Kopen en wegleggen is passé; verander uw beleggingsstrategie op tijd

25-04-2017 11:12

Terwijl er aan het feestgedruis op de financiële markten maar geen einde lijkt te komen, ruiken enkele belangrijke indicatoren onraad. Tijd om wat aanpassingen door te voeren aan uw portefeuille.

Vuren op alle cilinders. Dat is de beste omschrijving voor de huidige beursrally. Daar waar eerder vooral Amerikaanse beleggers profiteerden van de stijgende koersen, lijken dit jaar ook eindelijk Europese beurzen mee te doen aan het feestje. De Europese markten lieten in het eerste kwartaal al een mooie outperformance zien ten opzichte van de internationale concurrenten. Maar aan de start van het tweede kwartaal, schieten de koersen helemaal los. De verkiezingen in Frankrijk lijken te wijzen op een overwinning voor Macron, waardoor een zege voor het rechtse kamp van Le Pen redelijk onwaarschijnlijk wordt geacht. De Europese beurzen schoten meteen fors hoger op het nieuws, waardoor het gemiddelde rendement voor 2017 al op zo’n 8 procent ligt. Dat is een prestatie van jewelste, voor Europese normen. Iets wat we al vele jaren niet meer hebben gezien.

Europa komt altijd te laat op een beursfeest

Natuurlijk is dat geweldig nieuws, voor beleggers. Ze wachten al jaren om het juk van de crisis van zich af te gooien. Met de jongste verkiezingen in Europa lijkt dit nu eindelijk te gebeuren. Dit maakt de weg vrij voor hogere koersen, alvast op de korte termijn. Op de langere termijn zijn we er minder zeker van, want dat is ook meteen het nadeel van Europa: ze komen altijd laat op een beursfeest. Het vat is dan bijna leeg en de DJ maakt zich klaar om z’n laatste platen op te leggen. Het is wat ons betreft het zoveelste bewijs dat we ons in de laatste fase van de jarenlange beursrally begeven. We rakelden hier in de voorbije weken en maanden al meer bewijslast op, dat de beursklim in een volwassen fase is aanbeland.

En zoals dat steeds gaat op het einde van een warme zomer, lonken de donkere wolken op de achtergrond. Dat is op de beurs niet anders. Terwijl de zon volop schijnt, zien we steeds meer onheilssignalen opduiken. Voor de financiële markten, zijn de economische verwachtingsindicatoren altijd richtinggevend. De volgende grafieken laten u de economische verwachtingen van zowel de zakenbank Citigroup als persbureau Bloomberg zien. Hun economen ruiken vooral onraad op dit ogenblik.

Economische afkoeling

In het verleden vormden beide graadmeters al meer dan eens de voorbode voor de richting van de economie. Vandaag ziet men vooral economische afkoeling in de (nabije) toekomst, geen economische versnelling, zoals vele marktwaarnemers momenteel voorzien. Het economenpanel heeft geen hoge pet op van de nakende Trumponomics, waar beleggers reikhalzend naar uitkijken. Het debacle rondom de ziektekostenverzekering Obamacare, en de uitblijvende wijzigingen hieromtrent, zijn voor vele observatoren een teken aan de wand. Trump gaat heel veel moeite hebben om z’n aangekondigde maatregelen te kunnen doorvoeren. Op ieder vlak, dus ook op vlak van de vooropgestelde belastingverlagingen.

De betreffende economen zijn overigens niet de enige die onraad ruiken. Ook de obligatiemarkten zijn verre van zeker. Terwijl ze eerder nog uitgingen van een inflatoire uitkomst, rekenen ze nu vooral op een status-quo. En dat is niet goed, voor de toekomstige gang van zaken in de VS, maar ook voor de rest van de wereld. De zorg wordt uitgedrukt in de stand van de 10-jaarsrente. Die flirtte recent nog met de meerjarige weerstand richting 2,8 procent. Fast forward naar vandaag, en we zien een 10-jarige rente van slechts 2,2 procent. Dit is geen teken van vertrouwen in de economie, integendeel.

Steeds meer participanten verwachten economisch onheil later dit jaar, of mogelijk ergens in de eerste helft van 2018. Het is dan ook niet zo apart dat de markt helemaal geen 3 renteverhogingen meer voorziet voor de rest van 2017. Ze rekenen hooguit nu op 2 renteverhogingen, maar eerder op 1 bijkomende renteverhoging, zoals de huidige stand van de FOMC OIS curve voorspelt.

Op bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, ziet u dat de markt vanaf juni nog maar rekent op 1 renteverhoging (= 10 basispunten). Dit terwijl de aandelenmarkten nu uitgaan van het uiterste positieve scenario van 3 renteverhogingen in 2017. Iemand heeft het hier niet bij het rechte eind, en als we de geschiedenis erop nagaan, dan hebben de obligatiemarkten het bijna altijd correct voorspelt in het verleden. Tegen deze staat van dienst ingaan is een (onnodig) hoog risico aangaan.

Kopen en wegleggen is passé

De vraag is natuurlijk wanneer de markten zullen anticiperen op deze troebele vooruitzichten. Ook hier weten we uit historische data dat stierenmarkten veel langer kunnen aanhouden, dan iedereen verwachtte. Soms kan het jaren duren, vooraleer de ellende voluit losbarst op de beurs. Neem het voorbeeld van Alan Greenspan, die in 1996 al vond dat de markten overdreven met hun oplopende waarderingen. Toch duurde het nog vier jaar, voordat de paniek losbarstte. En wie dan helemaal volledig wil zijn, die merkt tevens op dat in 1998 een semi-crash plaatsvond. De instabiliteit nam met andere woorden toe, op de weg naar boven. Ook vandaag willen daarom nog niet hard stellen dat de markt aan de vooravond van een crash staat, maar tussentijdse correcties worden met de dag een realistischer scenario op de beurs. Wees bewust van deze toenemende volatiliteit, en u zal ernaar (tijdig) kunnen handelen. Kopen en wegleggen is passé. Korte ritjes, met stevige wat cash aan de zijlijn, lijkt vandaag de beste optie. Probeer sneller winsten te pakken op de beurs, en blijf niet (tegen beter weten in) wachten op het uiterste. Zo verlaag je het risicoprofiel.