De veroordeelde milieuterrorist Volkert van der Graaf moet op proefverlof. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) heeft alles in het werk gesteld dit te voorkomen maar moet nu door de knieën. En terecht. Het is niet aanbevelenswaardig wanneer politici uitspraken van de rechter naast zich gaan neerleggen. GroenLinks-politici die nu echter op de trom slaan past bescheidenheid. Het was namelijk één van hen die de rechtsgang op onacceptabele wijze heeft beïnvloed.
Enfin, leest u eerst even deze column van Alfred Blokhuizen, GroenLinks-Statenlid in Zuid Holland. Het is een korte dus u bent met vijf minuten klaar.
En daar bent u weer. Blokhuizen schrijft dus:
“Wederom verdringen politici zich om de microfoons en camera’s om te vertellen dat de rechtsstaat niet voor iedereen geldt.”
Dat is een onwaarheid. In tegenstelling tot de Kamermeerderheid die zich in eerste instantie keerde tegen het proefverlof, berust de VVD nu in het besluit van de rechter. De enige twee partijen die nog gekant zijn tegen het decreet zijn de PVV en het CDA. Zelfs premier Rutte – die tijdens de verkiezingscampagne tegen was – accepteert het oordeel van de rechter.
Blokhuizen besluit zijn betoog met:
“Daarom: Staatssecretaris, politici en opiniemakers, roep in koor: Blijf met je poten af van Van der G. en zijn gezin en familie af!”
Een wijs advies. Maar het komt uit de verkeerde mond. GroenLinks-politici past bescheidenheid op dit onderwerp. De reden? Het valt niet uit te sluiten dat Van der Graaf een andere – hogere – straf had gekregen wanneer een zekere GroenLinks-bestuurder op de avond van maandag zes mei 2002 zijn mond had gehouden. Dat zit als volgt.
Jack Bogers was ten tijde van de moord wethouder en loco-burgemeester in Wageningen. Nadat hij door de burgemeester was ingelicht dat Van der Graaf de moordenaar bleek, verbrak de GroenLinks-politicus zijn ambtseed en lichtte Vereniging Milieu-Offensief in. Of ze wel wisten dat hún Volkert de moordenaar was. Vervolgens verdwenen zo’n 200 bestanden van de computer van Van der Graaf vóórdat de politie een inval kon doen bij de club.
Wat stond er in die files? We zullen het nooit weten. Er valt niet uit te sluiten dat er voor Van der Graaf compromitterende informatie op stond. Informatie die een ander licht had kunnen werpen op de kwestie. Informatie die van belang voor de rechtszaak had kunnen zijn en misschien zelfs van invloed op de strafmaat.
Dat schuurt en niet zo’n klein beetje ook. GroenLinks-politici past bescheidenheid in het dossier Van der Graaf. Het was namelijk één van hen die de rechtsgang op onacceptabele wijze heeft beïnvloed.