Doneer aan TPO
 

Ode aan Arnon Grunberg

Nu met gratis aforisme

Door: , 15:28, 02 november 2018
Arnon Grunberg. ANP KIPPA MARTIJN BEEKMAN

Nu met gratis aforisme

90% van de inzendingen naar TPO, inclusief de linktips, zijn van het kaliber: ‘IEMAND, MEESTAL EEN NOGAL ONBEKEND EN BETEKENISLOOS TYPE, HEEFT IETS GEZEGD IN EEN OUD MEDIUM WAT SOWIESO NIEMAND LEEST, EN DAT  MAG NIET DUS HIER MIJN ARTIKEL VOL MET AGRESSIEVE VERONTWAARDIGING DANWEL EEN LINKTIP ZODAT JULLIE ER EVEN EEN VERONTWAARDIGD ARTIKEL OVER KUNNEN SCHRIJVEN!!!1!! WANT DAT MAG NATUURLIJK NIET ANDERE MENSEN DIE OOK GEBRUIK MAKEN VAN MENINGSVRIJHEID’. (De mening die Helemaal Niet Mag gaat in meerderheid van de gevallen over Zwarte Piet, maar dit terzijde.)

Vaak draait het dan om een onbekend figuur die ‘iets’ heeft gezegd op Radio 1. In de ochtend. Radio 1, in de ochtend, wie luistert er dan ook Radio 1 in de ochtend, sowieso Radio 1, sowieso Radio? Wiens fout is dat? Precies, niet die van TPO. Radio 1 in de ochtend is wat twitter is voor internet: een open riool waar uitsluitend alcoholisten en andere werkloze blanke mannen naar hun eigen echo trachten te luisteren.

Godverdomme wat is Radio 1 een kutzender. Vooral in de ochtend. Ik durf gerust de stelling aan dat als Radio 1 in de ochtend zou stoppen met uitzenden dat gewoon heel veel kettingbotsingen scheelt. En ernstige kinderziektes, dat ook. Je zou eigenlijk kunnen zeggen dat al het leed wat normaal gesproken de schuld is van Geenstijl en Trump (dus eigenlijk alles) nog veel meer de schuld is van Radio 1 in de ochtend, zoals in de jaren ’90 vorige eeuw alles de schuld was van Paul de Leeuw en daarvoor alles de schuld was van Janmaat en daarvoor de niet bestaande ‘zure regen’ de schuld was van ‘luchtvervuiling’.

Weet je trouwens waardoor de genocide in Rwanda pas echt goed begon? Precies: radio. In de ochtend. Ik bedoel maar.

Ik mail dan meestal terug: ‘Luister dan ook geen Radio 1. Doen wij ook niet.’ Dat helpt. Soms. Een dag of drie. Daarna mailen ze gewoon weer wat ze hebben gehoord op Radio 1. Meestal zonder link naar het fragment want het zijn radioluisteraars. Vaak ook hebben ze een Hotmail-adres of een mailadres dat begint met de voornaam van een man en de voornaam van een vrouw en eindigt op @pttonlineplanet.net of iets dergelijks.

Andere media waarin mensen, kennelijk, heel vaak dingen schrijven die niet mogen zijn de couranten NRC Handelsblad en Volkskrant. Ik snap niet waarom mensen dat lezen anyway. (Zelf lees ik altijd alleen Trouw. En Parool. Ik hecht er enorm veel waarde aan om 75 jaar na dato nog steeds moffenhoeren te kunnen kaalscheren, want daaraan ontleen ik mijn dappere identiteit als goed burger.)

Vooral bij jonge mensen is dat echt lachwekkend, het lezen van papieren kranten. Iemand van onder de 22 die, in het openbaar, papieren NRC zit te lezen, dat is toch een beetje vragen om problemen, vind ik. Of problemen, problemen…je moet dan in elk geval niet raar opkijken als volslagen vreemden op lacherige toon ‘Ben jij toevallig Thijs Kleinpaste danwel Rutger Bregman?’ aan je vragen en een selfie met je willen maken. Sowieso, iemand die van papier leest. In 2018. Unieke exemplaren, allemaal, een selfie waard. Let op dat u zich niet vergist: Thijs Kleinpaste en Rutger Bregman zien er exact hetzelfde uit maar zijn niet hetzelfde. Die, begrijpelijke, vergissing is snel gemaakt.

Het is met de boze ‘IEMAND SCHREEF IETS WAT NIET MAG ERGENS OP PAPIER!!!!1!!’-inzendingen wel minder geworden sinds Arnon Grunberg is gestopt met zijn Voetnoot op de Volkskrant-voorpagina. Dat leverde namelijk dagelijks een stroom met ‘HEBBEN JULLIE GEZIEN WAT GRUNBERG VANDAAG HEEFT GESCHREVEN??1!!!’ op.

Sindsdien, sinds de dagelijkse stroom aan woedende inzendingen bedoel ik, niet sinds Grunberg is gestopt met de Voetnoot, vind ik Grunberg een absolute held en heb ik al zijn boeken gekocht (gedownload op mijn Kindle, het is 2018). Uit respect voor Arnon Grunberg zal ik deze column afsluiten met een aforisme.

Verder moet iedereen die ‘iets’ in DWDD heeft gezien en zich daarover opwindt snel kapot vallen. (Sowieso, mensen die DWDD kijken moeten snel kapotvallen. Ga iets moois maken van luciferhoutjes. Of bouw een leuk bootje in een fles. Bestaat dat schilderen op die genummerde vakjes nog? En Ministeck? Of ga naar kindernevendienst tijdens DWDD, dat is wel zo passend.)

Je mag, al met al, gerust concluderen: voor 90% van de TPO-lezers geldt dat hun liefde voor ‘vrijheid van meningsuiting’ (lees: elke dag in anonieme comments ‘islam’ uitschelden voor ‘PISLAM!!!11!!!1’ en D66 uitspreken als ‘D666’ en ‘links’ als ‘Slink$’) uitsluitend is bedoeld voor de eigen vrijheid van meningsuiting. Want oh wee als Arnon Grunberg, Chris Aalberts, Jurriaan Maessen, Jordan Peterson, Dieuwertje Blok of een willekeurige best wel middelmatige cabaretier (M/V) iets vinden wat NIET MAG!!!!1!

Na negen jaar TPO weet ik zeker: de mensheid is gewoon te dom voor vrijheid van meningsuiting. Beter houden we er gewoon helemaal mee op, met die vrijheid van meningsuiting. Het is wat dat betreft jammer dat deze column ‘Ode aan Arnon Grunberg’ heet want gezien de datum was ‘Ode aan Theo van Gogh’ treffender geweest.

Het genre der aforismen is uitgeput en beuzelachtig.

 
 
 

Steun direct Bert Brussen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 

Advertentie

 
 
 
Toon / Verberg Reacties