Ik ben ondertussen wel wat gewend, maar schrik er toch altijd weer van: de arrogantie waarmee sommige politici hun privileges opeisen. Woensdag ging ik bij Pauw in debat met Tofik Dibi, oud-Kamerlid voor GroenLinks, over het wachtgeld voor werkloze politici. Hij vindt het werk van politici zo bijzonder, dat ze ook betere voorzieningen verdienen dan andere mensen.
In 2009 heb ik bij de Kamer een wet ingediend om de riante regelingen voor werkloze politici af te schaffen. Destijds werd dit voorstel afgedaan als een kwaadaardige vorm van populisme. Dankzij de kritiek buiten de Kamer is het wachtgeld ondertussen flink versoberd. Maar de kritiek blijft: zelfs VVD-prominent Hans Wiegel pleit nu voor afschaffing.
Toen ik in 2009 de wet indiende voor afschaffing van het wachtgeld, was de kritiek niet van de lucht. Partijen als D66 en GroenLinks noemden me ronduit populistisch. Maar ook de ‘progressieve’ media was kritisch. De Volkskrant sprak van ‘een kwalijke vorm van effectbejag’ (31 juli). Trouw stelde dat mijn voorstel ‘vooral vooroordelen’ voedde (3 augustus).
In 2009 hadden werkloze politici recht op 6 jaar wachtgeld, hoefden zij niet te solliciteren en konden politici met een lang dienstverband met hun 50e met pensioen. De voortdurende kritiek leidde wel tot aanpassingen: het wachtgeld duurt tegenwoordig maximaal 38 maanden, ook politici moeten voortaan solliciteren en het vervroegd pensioen is nu vijf jaar.
Maar ja, waarom moeten politici vijf jaar eerder met pensioen? Waarom is het wachtgeld nog steeds fors langer dan de WW (die is maximaal 24 maanden)? Opmerkelijk is ook dat een politicus die nieuw werk vindt, nog steeds een uitkering kan krijgen als het nieuwe inkomen onder het wachtgeld ligt. Allemaal speciale voorziening, die een eenvoudig WW-er niet krijgt.
Waarom zouden we het wachtgeld moeten behouden? Een veelgehoord argument is dat mensen anders geen politicus meer zouden willen worden. Maar ik wil juist helemaal geen mensen in de politiek die het doen voor het geld. Een ander argument is dat politici plotseling hun baan kunnen verliezen. Maar voor dat risicovolle werk worden politici dan ook goed betaald.
Als politici, die vaak goed zijn opgeleid en een uitstekend netwerk hebben, al niet aan het werk kunnen komen, waarom zouden al die mensen in de WW dat dan wel kunnen? De wet voor afschaffing van het wachtgeld ligt klaar. Buiten de Tweede Kamer is een grote meerderheid van de bevolking voor. Het is nu nog wachten op een meerderheid in de Kamer.