ThePostOnline

Arthur van Amerongen

15-01-2023 15:07

Arthur van Amerongen
Arthur van Amerongen. Still: Youtube/Geenstijl.

Arthur van Amerongen is een van de bekendste Nederlanders op Twitter. Zijn Arthur van Amerongen Twitter account wordt namelijk door bijna 50 duizend mensen gevolgd. Zelf volgt hij ook nog eens bijna 27,5 duizend accounts op het platform. Maar wie is de man achter Twitter Arthur van Amerongen? In dit artikel lees je precies wie Van Amerongen is en waar hij bekend is geworden!

 

 

Het is belangrijk om te weten dat er meer is dan alleen Arthur van Amerongen Twitter. Oorspronkelijk is van Amerongen namelijk een schrijver, journalist, columnist, publicist en islamexpert. Hij werd geboren in Ede op 4 november 1959 en gaat ook onder andere namen door het leven. Zo gebruikt hij de pseudoniem G. H. B. Hiltermann, terwijl Arthur van Amerongen bovendien onder de bijnamen de Profeet van de Molenbeek en Don Arturito bekend staat.

 

 

Van Amerongen studeerde Semitische talen aan de Universiteit van Amsterdam waar hij afstudeerde met een vrij doctoraal Midden-Oosten. Vervolgens werd hij freelance journalist, waarbij hij het Midden-Oosten en de islam als specialisme heeft. Na het afstuderen werd Arthur van Amerongen bovendien al snel correspondent in het Midden-Oosten. Dit deed hij van 1990 tot 2001 met als standplaatsen Beiroet en Jeruzalem. Bovendien is Van Amerongen verslaggever geweest in Latijns-Amerika.

 

 

Arthur van Amerongen is daarnaast beroemd geworden als columnist. Zo las je bijvoorbeeld columns in de Volkskrant Arthur van Amerongen, waar hij van 2012 tot 2021 als columnist actief was. Sinds 2012 voert hij dezelfde functie bovendien uit als Arthur van Amerongen HP De Tijd. Sinds 2022 is Arthur van Amerongen ook actief als columnist voor GeenStijl en ThePostOnline (TPO).

Arthur van Amerongen Twitter

We zeiden het net al even, Arthur van Amerongen Twitter is een grote hit. Elke dag plaatst hij tig tweets op zijn account die altijd weer veel reacties krijgen. Overigens plaatst Van Amerongen niet alleen zelf berichten op het sociale medium, op Twitter Arthur van Amerongen deelt hij namelijk ook regelmatig tweets. Als je graag meer over hem wilt weten, is het zeker een goed idee om de man te gaan volgen op Twitter. Zo leer je meer over zijn meningen, maar ook over Arthur van Amerongen zelf.

Arthur van Amerongen Volkskrant

Zoals je in de introductie kon lezen, was de Volkskrant Arthur van Amerongen jarenlang een gouden combinatie. Vanaf 2012 tot 2021 was de journalist namelijk als columnist actief voor de krant. Aan het einde van 2021 stopte Van Amerongen bij de Volkskrant om vervolgens verder te gaan bij onder andere ThePostOnline (TPO) en GeenStijl. De columns van Arthur van Amerongen Volkskrant kunnen echter nog steeds gelezen worden.

 

 

De laatste column uit de pen van Arthur van Amerongen verscheen aan het einde van 2021. Hierin bedankte hij de hoofdredacteur van de Volkskrant Pieter Klok en zijn voorganger Philippe Remarque. Hij was de hoofdredacteuren dankbaar omdat ze hem altijd de vrijheid gaven om te schrijven wat Van Amerongen zelf wilde: “Nooit werd er ook maar één woord gecensureerd”.

 

 

Van Arthur van Amerongen ontslagen was echter geen sprake, zijn afscheid was namelijk niet gedwongen. Dit liet de columnist zelf weten in zijn column. Hij koos er juist voor om zelf te stoppen met Arthur van Amerongen Volkskrant. In plaats daarvan ging hij aan de slag met zijn boek Safari Eurabia, wat inmiddels al uitgebracht is. Voor het boek reisde Van Amerongen een jaar door Europa en bezocht hij steden met grote moslim-populaties in Spanje, Frankrijk, Portugal, België, Duitsland, Engeland, Zweden en Denemarken. Hij sloot de reis af in de Balkan: de zachte onderbuik van de Europese islam.

 

 

Safari Eurabia is overigens de opvolger van Brussel: Eurabia uit 2008. In deze bestseller voorspelde Arthur van Amerongen al dat Marokkaanse moslims aanslagen zouden plegen in Frankrijk en België. Sindsdien wordt hij de profeet van Molenbeek genoemd. Net als in Brussel: Eurabia schuwt Van Amerongen de controverse in Safari Eurabia niet. In het voorwoord van Bart Nijman staat het volgende over Safari Eurabia:

“Lees Safari Eurabia niet met de argusogen van afkeer jegens de islam, maar met de openhartigheid en de open blik die Arthur van Amerongen etaleert. Want hij laat zien dat het behoud van westerse vrijheid niet schuilt in het stuiten van afwijkende beginselen, maar begint bij de open eerlijkheid van je eigen geest.”

Naast het boek stopte de Volkskrant Arthur van Amerongen samenwerking ook omdat de columnist ging werken voor GeenStijl en ThePostOnline. Hierover schreef Van Amerongen in zijn laatste column voor de Volkskrant het volgende:

“GeenStijl zal mijn avonturen als feuilleton publiceren én bekostigen, evenals mijn wekelijkse deysseliaanse scheldkritieken. Voor TPO schrijf ik iedere zondag de Portugal Post, die ik ooit oprichtte met Gerrit Komrij”.

Het is dus nog steeds mogelijk om columns van de hand van Arthur van Amerongen te lezen.

Arthur van Amerongen HP De Tijd

Waar de Volkskrant Arthur van Amerongen samenwerking inmiddels afgelopen is, geldt dat niet voor Arthur van Amerongen HP De Tijd. Hiervoor schrijft de beroemde journalist namelijk nog altijd columns. Voor HP De Tijd Arthur van Amerongen schrijft hij elke week een column over de toestand in Nederland. Iedere vrijdag komt een stukje van Arthur van Amerongen HP De Tijd online die geschreven is door de columnist in Portugal. Inmiddels woont Van Amerongen namelijk in de Algarve. Ook correspondeert hij nog maandelijks met penvriend Rob Hoogland voor HP De Tijd Arthur van Amerongen.

 

 

Naast columns schrijft Arthur van Amerongen ook boeken. Eerder noemden we al Safari Eurabia en Brussel: Eurabia. Er zijn echter nog meer boeken uit de pen van Van Amerongen gerold. Zo schreef hij samen met Loes de Fauw Kasba Holland, een boek dat uitgegeven is door Atlas Amsterdam. Dit boek is gebaseerd op meerdere artikelen voor dagblad Het Parool en gaat over Marokkanen in Nederland na de moord op Theo van Gogh. Samen krijg hij hiervoor met Loes de Fauw de Prijs voor Dagbladjournalistiek in 2016.

 

 

Bij Ezo Wolf zijn bovendien veel boeken van Arthur van Amerongen verschenen. Alleen al in 2022 schreef Van Amerongen meerdere boeken voor deze uitgeverij: De wijngids voor Lissabon & omgeving (april – samen met Reggie Smith), De Vette Van Amerongen (juli – bind-up met de romans/novelles Mijn moeder is gek, Was mijn vader gek?, Passie voor Jeruzalem en Mambo Jambo), Het Grote Straathonden Boek (september – samen met Rob Hoogland)  en Safari Eurabia (november); de langverwachte opvolger van het voor de AKO Literatuur Prijs-genomineerde Brussel Eurabia.

Saudades Arthur van Amerongen

Ook Saudades Arthur van Amerongen is door Ezo Wolf op de markt gebracht. Dit boek kost 25 euro en bestaat uit 204 pagina’s. Over Saudades Arthur van Amerongen lees je hieronder meer:

De binnenlanden van Portugal zijn bevroren in de tijd, een paradijs waar men zich alleen maar druk maakt over de diverse oogsten en waar men niet met de klok leeft, maar met de seizoenen. Het land doet denken aan het stille Nederland van de vroege jaren zestig. Soms steekt er een kip de straat over maar verder gebeurt er niets. Boeren nippen tevreden aan hun neutjes, vrouwen roddelen op de wasplaats en hebben geen internet nodig. Vroeger was alles beter, maar het geluk bestaat nog.

 

 

Schrijver en columnist Arthur van Amerongen reisde voor Saudades een half jaar lang per openbaar vervoer naar alle uithoeken van Portugal. In zijn soms vileine maar vooral ironische stijl beschrijft Van Amerongen saudadisch treinvolk, verloren stations en verdwenen spoorlijnen met meer oog voor het kleine en het alledaagse dan Karl Ove Knausgård. Saudades Arthur van Amerongen heeft een voorwoord van José Rentes de Carvalho. Ook bevat het bijdragen van Tessa de Loo, Ton van der Lee, René Zwaap, Arie Pos, Max Arian en Meinke Flesseman.

Arthur van Amerongen Algarve

Saudades Arthur van Amerongen gaat dus over de Algarve, een van de mooiste regio’s van Portugal. De liefde van de columnist en schrijver voor dit gebied is dan ook groot. Arthur van Amerongen Algarve is zelfs zo’n goede combinatie dat hij hier is gaan wonen. Bovendien is de Algarve het hoofdonderwerp van meerdere boeken van Van Amerongen, terwijl dit ook de plek is waar hij zijn columns voor HP De Tijd Arthur van Amerongen wekelijks schrijft. Van Amerongen woont namelijk sinds 2010 in de Algarve samen met zijn Arthur van Amerongen vriendin, terwijl hij eerder woonde in Beiroet, Jeruzalem en Zuid-Amerika. Van Amerongen woont in een gehucht aan de Atlantische Oceaan door Gerrit Komrij, zo vertelde hij in een column voor HP De Tijd Arthur van Amerongen.

Arthur van Amerongen Algarve komt onder meer terug in het boek Op reis door de Algarve met Arthur van Amerongen, wat uitgebracht is door Ezo Wolf. Özcan Akyol heeft het voorwoord geschreven, terwijl de illustraties gemaakt zijn door Gabriel Kousbroek. De wijngids voor de Algarve en de Alentejo is een ander boek over Arthur van Amerongen Algarve, wat hij samen met Reggie Smith geschreven heeft. Smith is de eigenaar van Maria Gomes en importeert al 20 jaar met heel veel plezier Portugese wijnen en delicatessen. Net als Arthur van Amerongen is hij verliefd op Portugal.

 

 

Wil je meer weten over Arthur van Amerongen Algarve? Dit gebied ligt in het zuiden van Portugal en staat bekend om zijn stranden met kliffen, overheerlijke zeevruchten en pittoreske dorpjes. Het is ook een opmerkelijk gemoedelijke regio, met een gastvrije sfeer voor elk soort reiziger. De Algarve wordt in het zuiden en westen begrensd door de Atlantische Oceaan. In het oosten ligt de lagere rivier de Guadiana. Een groot deel van het hooggelegen binnenland heeft een lage productiviteit en is dunbevolkt; het vruchtbare kustlaagland is dichter bevolkt.

De Feniciërs vestigden bases in het gebied en de Romeinen veroverden het later; Visigoten heersten over de regio totdat moslims de controle overnamen in het begin van de 8e eeuw. Na bijna vijf eeuwen islamitische heerschappij werd Algarve (Arabisch: Al-Gharb, “het westen”) in 1189 opgenomen in het Portugese koninkrijk, maar het heeft enkele van zijn Moorse kenmerken behouden. In Sagres stichtte Hendrik de Zeevaarder in 1419 een onderzoekscentrum dat later een navigatieschool werd genoemd.

 

 

De Algarve heeft een warm klimaat en tal van mooie stranden, wat bijdraagt ​​aan de populariteit als vakantiebestemming. Ook Arthur van Amerongen houdt hier erg van, zo liet hij weten op Anne-Wies.nl. De economie is sterk afhankelijk van het toerisme, dat de afgelopen jaren enorm is gegroeid en het landschap in belangrijke mate heeft veranderd. De bouw van hotels, flatgebouwen en woningen is uitgebreid. Bovendien zijn er langs de kust ook veel golfbanen aangelegd. De visserij (op sardines, horsmakreel en andere soorten vis) en de visverwerking gaan door, en andere industrieën omvatten de verwerking van wijn en kurk. Landbouw, ooit van vitaal belang voor de economie van de regio en gebaseerd op de teelt van vijgen en amandelen, olijven, sinaasappelen, druiven en johannesbrood, is afgenomen.

Arthur van Amerongen drugs

Het is bekend dat Arthur van Amerongen drugs gebruikte. Over deze verboden middelen schreef hij bovendien een boek samen met Ivo Teulings. Het boek heet Costa del Coke:

“Achter de zonovergoten stranden, discotheken en tapasbarretjes van de Zuid-Spaanse Costa del Sol gaat een grimmige realiteit schuil. Het is de plek waar het leeuwendeel van de cocaïne en hasj die in Europa wordt geconsumeerd aan land komt. Vrijwel dagelijks brengen razendsnelle speedboten vele tonnen hasj uit Marokko en cocaïne uit Zuid-Amerika aan land. Dit boek neemt de lezer mee in een duizelingwekkende roadtrip langs de Zuid-Spaanse en de Noord-Marokkaanse kust, vol ontmoetingen met sleutelfiguren en randfiguren binnen de drugssmokkel en -handel. De auteurs zakken met crackverslaafden door in de zigeunerwijken, maar gaan ook met de Policía Nacional en de havenpolitie mee op patrouille. Een boek boordevol wetenswaardigheden over de smokkel, anekdotes en verhalen over afrekeningen in het criminele circuit.

“Over pittoreske dorpjes waar de Ferrari’s van de wietboeren rijen dik geparkeerd staan, de aantrekkingskracht van Marbella en Puerto Banús waar de Nederlandse penoze is neergestreken en het kat-en-muisspel tussen de politiediensten en de veel beter georganiseerde criminele bendes. Met zowel humor als kennis van zaken leggen de auteurs een wereld bloot die nog gruwelijker is dan men uit de krantenberichten kan afleiden. En komen tot de conclusie dat dit keiharde gevecht nooit gewonnen kan worden. Met het schrijven van dit boek bundelen Arthur van Amerongen en Ivo Teulings hun grote interesses: misdaad en drugs. Niet eerder werd de criminaliteit aan de costa’s zo uitvoerig beschreven als in dit boek.”

Arthur van Amerongen ziek

Dat Arthur van Amerongen drugs gebruikte, weet je dus nu. Wist je echter ook dat Arthur van Amerongen ziek is geweest? De columnist en schrijver had namelijk obesitas. Inmiddels is Van Amerongen gelukkig fors afgevallen. Obesitas betekent dat je te veel lichaamsvet hebt. Het is iets anders dan overgewicht hebben, wat betekent dat je te veel weegt. Het gewicht kan afkomstig zijn van spieren, botten, vet en/of lichaamsvocht. Beide termen betekenen dat het gewicht van een persoon groter is dan wat als gezond wordt beschouwd voor zijn of haar lengte.

 

Arthur van Amerongen

 

Obesitas ontstaat na verloop van tijd wanneer je meer calorieën eet dan je verbruikt. De balans tussen calorie-in en calorie-out verschilt per persoon. Factoren die je gewicht kunnen beïnvloeden, zijn onder meer je genetische samenstelling, te veel eten, vetrijk voedsel eten en niet lichamelijk actief zijn. Obesitas verhoogt het risico op diabetes, hartaandoeningen, beroertes, artritis en sommige vormen van kanker. Als je zwaarlijvig bent, kan het verliezen van zelfs 5 tot 10 procent van je gewicht sommige van deze ziekten vertragen of voorkomen. Doordat Van Amerongen afgevallen is, zijn de gevolgen van Arthur van Amerongen ziek door obesitas niet meer actueel.

Arthur van Amerongen vader

Het wordt door veel mensen gedacht Martin van Amerongen de Arthur van Amerongen vader is. Dit is echter niet het geval. Wie wel de vader van de columnist is, is onbekend. Het is echter wel duidelijk dat de Arthur van Amerongen vader overleden is aan kanker, net als zijn moeder en broertje. In een interview liet Van Amerongen bovendien weten dat hij een boek genaamd Mijn vader is ook gek zou schrijven als opvolger van zijn eerdere boek Mijn moeder is gek. Je kunt deze boeken lezen in De vette Van Amerongen, een bundel van de vier autobiografische romans die Arthur van Amerongen schreef. Naast Mijn moeder is gek en Mijn vader is ook gek staan in dit grote boek ook Passie voor Jeruzalem en Mambo Jambo.

Arthur van Amerongen vriendin

Arthur van Amerongen heeft door de jaren heen flink wat relaties gehad. Zo was Edith Mastenbroek een tijdje zijn Arthur van Amerongen vriendin. Het stel trouwde zelfs op 27 november 2004 in Amsterdam. Na vier jaar werd dit huwelijk ontbonden. Uiteindelijk stierf Mastenbroek op 23 augustus 2012 in Amsterdam-West door een hartstilstand. Ze had op dat moment een zoontje genaamd Tarik uit een relatie met eenWoede in België en Nederland over rellen Marokkaanse ‘voetbalfans’ man na haar huwelijk met Van Amerongen.

 

 

Wie op het moment de Arthur van Amerongen vriendin is, is onbekend. Wel is duidelijk dat de columnist een relatie heeft. Ze wonen samen in Portugal met meerdere honden, die Van Amerongen mee heeft genomen uit Paraguay. Dat de honden mee konden komen naar de Algarve kwam doordat de toenmalige Arthur van Amerongen vriendin een zus heeft die getrouwd was met de op een na rijkste man van Spanje. Deze man heeft alle kosten van de verhuizing van de honden betaald.