ThePostOnline

Covid-19

22-01-2023 17:00

Covid-19
Covid-19. Shutterstock.

Covid-19 is een ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus SARS-CoV-2. Het werd voor het eerst waargenomen in de stad Wuhan in China in december 2019 en heeft sindsdien een wereldwijde pandemie veroorzaakt.

 

Joe Biden Covid vaccin

AP Photo/Patrick Semansky, File.

 

Covid-19 symptomen

Symptomen van Covid-19 kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen bestaan uit koorts, hoesten, kortademigheid, vermoeidheid, verlies van smaak of reuk en soms longontsteking. Sommige mensen kunnen asymptomatisch zijn, wat betekent dat ze geen symptomen hebben, maar nog steeds het virus kunnen overdragen.

 

 

 

De overdracht van het virus gebeurt voornamelijk via druppels (aerosolen) die worden uitgescheiden wanneer een besmette persoon hoest of niest. Het virus kan ook worden overgedragen via oppervlakken of voorwerpen die besmet zijn met het virus en vervolgens in contact komen met de mond, neus of ogen, al is de kans op besmetting daardoor niet heel groot.

Maurice de Hond Covid-19 aerosolen

In Nederland was het Maurice de Hond die als eerste veel publiceerde over aerosolen, het gevaar daarvan en het nut van ventilatie om zo ophoping van aerosolen binnenshuis te voorkomen.

 

IC Covid

Shutterstock.

 

Covid-19 mondkapje

De beste manier om Covid-19 te voorkomen is door hygiëne te beoefenen, zoals vaak handen wassen met water en zeep, en het gebruik van handalcohol. Het is ook belangrijk om afstand te houden van zieke mensen en het dragen van een mondkapje in drukke openbare ruimtes.

 

Covid-19 remdesivir en dexamethson

Er is geen specifieke behandeling voor Covid-19, dus de behandeling is symptomatisch en gericht op het verminderen van symptomen. Er zijn wel enkele medicijnen die worden gebruikt om de ernst van de ziekte te verminderen, zoals remdesivir en dexamethason. Het beste is om de besmettingskans zo klein mogelijk te houden.

 

Corona, Covid 19

Shutterstock.

 

Covid-19 vaccin

Coronavaccins (bijvoorbeeld van Pfizer met mRNA-technologie en van Moderna) werken goed tegen ernstige ziekteverschijnselen en sterfte door Covid-19.

Covid-19 vaccins

Er zijn verschillende vaccins ontwikkeld om tegen het virus te beschermen. Deze vaccins zijn veilig en effectief gebleken in klinische studies. Het krijgen van een vaccin is de beste manier om te beschermen tegen Covid-19 en de verspreiding ervan te stoppen.

 

Covid-19 SARS-CoV-2

In samenvatting, Covid-19 is een ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus SARS-CoV-2. Het werd voor het eerst waargenomen in de stad Wuhan in China in december 2019 en heeft sindsdien een wereldwijde pandemie veroorzaakt.

 

Anderhalve meter

Shutterstock.

 

Symptomen van Covid-19 kunnen variëren van mild tot ernstig. De beste manier om het te voorkomen is door hygiëne te beoefenen, afstand te houden van zieke mensen en het dragen van een mondkapje in drukke openbare ruimtes.

Covid-19 vaccinatie

Vaccinatie is de beste manier om te beschermen tegen Covid-19 en de verspreiding ervan te stoppen. Hoewel er geen specifieke behandeling is voor Covid-19, zijn er medicijnen die worden gebruikt om de ernst van de ziekte te verminderen.

 

Covid 19, Corona

Screenshot: France24.

 

Covid-19 lockdowns

Het virus heeft een enorme impact gehad op de wereldwijde gezondheid, economie en samenleving. Het heeft geleid tot een toename van ziekenhuisopnamen en overlijdens, evenals een afname van de economische activiteit als gevolg van lockdowns en andere maatregelen om de verspreiding van het virus te beperken. Veel landen hebben hun grenzen gesloten en reisbeperkingen ingesteld.

 

 

CC-Foto: Ian Dennis.

 

Het is belangrijk om te beseffen dat Covid-19 nog steeds een groot probleem is en dat iedereen zijn of haar verantwoordelijkheid moet nemen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Dit betekent dat iedereen zich aan de geldende regels moet houden en maatregelen moet nemen om zichzelf en anderen te beschermen. Dit kan variëren van het dragen van een mondkapje, afstand houden van andere mensen, en regelmatig handen wassen.

 

 

Covid-19-coronavirus SARS-CoV-2

Covid-19 is kortom een ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus SARS-CoV-2. Er is geen specifieke behandeling voor Covid-19. Er zijn wel enkele medicijnen die worden gebruikt om de ernst van de ziekte te verminderen. De beste manier om te beschermen tegen Covid-19 is door het krijgen van een vaccin en het nemen van preventieve maatregelen zoals handhygiëne, afstand houden van zieke mensen en het dragen van een mondkapje in drukke openbare ruimtes. De pandemie heeft een enorme impact gehad op de wereldwijde gezondheid, economie en samenleving.

 

Covid-19

AP Photo/Ken Moritsugu.

 


 
 

Advertentie

True managed webspace

Lees ook deze artikelen

Omicron virus

Nee, Pfizer doet -geen- ‘gain of function research’ met Covid-19-virus

British army

Brits leger bespioneerde eigen burgers tijdens Covid-19-pandemie, in strijd tegen desinfo

Covid-19

Berlijn had in 2020 geheime bespreking met Facebook, Google over Covid-19-nepnieuws

Booster

33,3% daling van oversterfte in EU, november 2022 ten opzichte van november 2020

Vaccin

CDC: ‘Misschien verband tussen Pfizer-vaccinbooster en beroerte bij ouderen’

Vaccin

Lareb: relatief veel meldingen schildklierproblemen na coronavaccinatie

China, Peking. Covid-19

WHO ziet ‘geen onmiddelijk gevaar voor Europa’ in Covid-situatie China

Jongeren

WHO adviseert mondkapjes in vliegtuigen bij lange-afstandsvluchten

Israëlisch onderzoek: Covid-booster bij 65-plussers vermindert aantal ziekenhuisopnames drastisch, ook minder sterfte

Vaccin

Nee, er is -geen- verband aangetoond tussen Covid-vaccins en sterfgevallen bij atleten

vaccineren meisje

Nee, FDA-studie bewijst -NIET- dat Pfizer-vaccin bloedklonters veroorzaakt

China, Covid-19

IC’s, ziekenhuizen China overvol met ongevaccineerde Covid-19-patiënten

Xi Jinping, China, Peking

Wetenschappers vrezen nieuwe Covid-19-mutant uit China

China, Covid-19, ICU

Code Zwart op Chinese IC’s: ‘Er is geen elektriciteit of zuurstof op deze gang!’

China Covid

WHO ‘zeer bezorgd’ over explosieve toename ernstig zieke covid-patiënten in China

China, Peking. Covid-19

Rijen en lange wachttijden bij crematoria China, toename Covid-sterfgevallen

QR Code

Autoriteiten wereldwijd misbruikten Covid-19-technologie, QR-codes om burgers te tracken

Wuhan, China

Ook Chinezen massaal bang voor Covid-vaccins, mede door nepnieuws op social media

TPO Podcast vrijdag: slechts 1 euro

TPO Podcast

TPO Podcast 426 met Talpa Veelo en RTL Brussen

Lees verder

TPO Podcast 424 met Leopard 2 Veelo en Kanselier Brussen

Lees verder