Politiek

JA21

02-02-2023 14:00

JA21
Foto JA21/Twitter.

JA21 bestaat nog maar sinds 18 december 2020, maar is inmiddels al een van de grootste en populairste politieke partijen van Nederland. Momenteel heeft de partij van Joost Eerdmans en Annabel Nanninga drie zetels in de Tweede Kamer, maar als je de laatste peilingen van de Ipsos Politieke Barometer (dus niet die van Maurice de Hond) mag geloven zouden er negen JA21 zetels gegeven worden. Hiermee zouden alleen de VVD, D66, PVV, PvdA, GroenLinks en BoerBurgerBeweging nog grotere partijen zijn dan JA21. Of dit daadwerkelijk gebeurt, is uiteraard nog maar de vraag. De volgende verkiezingen voor de Tweede Kamer vinden namelijk pas in maart 2025 plaats (de Provinciale Statenverkiezingen in maart 2023) waardoor het landelijke JA21 verkiezingsprogramma op het moment natuurlijk nog niet bekend is. Ben je benieuwd naar waar deze conservatief-liberale partij precies voor staat en wie de belangrijkste politici van JA21 zijn? Lees dan snel verder!

 

JA21

Wat is JA21?

JA21 is een van de nieuwste partijen van Nederland. Deze werd namelijk pas op 18 december 2020 gestart nadat de oprichters Joost Eerdmans en Annabel Nanninga een kleine maand eerder uit Forum voor Democratie stapten. Dit deden ze naar aanleiding van racistisch getinte uitspraken van Thierry Baudet en andere politici binnen de FvD. Ook had zijn sympathie voor Covid-19 ontkenners invloed op de afsplitsing van Eerdmans en Nanninga. De twee letters van de partij staan voor het Juiste Antwoord, maar tegelijkertijd zijn ze tevens de voorletters van de twee eerder genoemde oprichters.

 

JA21Annabel Nanninga en Kevin Kreuger, JA21 Amsterdam.

Waar staat JA21 voor?

JA21 heeft als statutaire naam Conservatieve Liberalen en dat zul je dan ook zien aan het JA21 partijprogramma. Deze partij heeft namelijk een soeverein Nederland als doel. Dit betekent eigenlijk dat de Nederlandse normen, waarden en tradities zoveel mogelijk in ere moeten blijven. Bovendien zijn een van de JA21 standpunten dat er minder bureaucratische regeldruk uit Brussel komt. Een humaan en streng asielbeleid wil deze conservatief-liberale partij ook, net als meer betaalbare woningen. JA21 wil bovendien zoveel mogelijk ruimte voor ondernemers, werkenden en boeren.

Wie is de JA21 lijsttrekker?

De JA21 lijst bestaat uit veel politici, maar er kan maar een persoon de JA21 lijsttrekker zijn: Joost Eerdmans. Hij richtte samen met Annabel Nanninga de partij op en werd dus direct de nummer 1. Eerdmans was eerst actief lid van het CDA. Vervolgens stapte hij over naar de Lijst Pim Fortuyn en is voor deze voormalige partij tussen 2002 en 2006 Tweede Kamerlid geweest. Hij deed daarna voor de partij EénNL mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. Hierin behaalde hij 7046 stemmen, maar geen zetel. Daarna was Eerdmans actief als wethouder in Capelle aan den IJssel, namelijk van 2009 tot 2014. Na deze periode werd hij wethouder in Rotterdam en tegelijkertijd ook politiek leider van Leefbaar Rotterdam. Dit deed Eerdmans tot 2018.

 

Joost Eerdmans, JA21

Joost Eerdmans, lijsttrekker JA21.

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 werkt Joost Eerdmans nauw samen met Forum voor Democratie. Voor deze partij nam hij deel aan de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Eerdmans stond destijds op de vierde plek van de concept-verkiezingslijst. Dit veranderde echter toen Thierry Baudet als lijsttrekker stopte op 23 november 2020. Een dag later gaf Eerdmans aan dat hij zich beschikbaar stelde als lijsttrekker. Dit werd echter niet de realiteit, aangezien hij zelf twee dagen later ook uit de FvD stapte.

 

JA21

Van links af: Annabel Nanninga, Derk-Jan Eppink, Joost Eerdmand en Nicky Pouw-Verweij van JA21.

Vervolgens werd een kleine maand later bekend dat Joost Eerdmans samen met Annabel Nanninga aan de Tweede Kamerverkiezingen 2021 mee zou doen. Hiervoor werd een nieuwe partij opgericht, JA21 dus. Nanninga was lijsttrekker voor de Fvd in Amsterdam tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. De partij kreeg drie zetels en ze werd dus beëdigd als raadslid. Vervolgens werd Nanninga ook lid van de Provinciale Staten van Noord-Holland, terwijl ze op 11 juni 2019 ook nog zitting nam voor de Forum voor Democratie in de Eerste Kamer. Inmiddels is Annabel Nanninga de JA21 lijsttrekker in de Eerste Kamer, terwijl Joost Eerdmans dus de JA21 lijsttrekker in de Tweede Kamer is.

Wie staan op de JA21 lijst?

Joost Eerdmans is dus de JA21 lijsttrekker, maar uiteraard staan er nog meer politici op de JA21 lijst. Hij werd op de kandidatenlijst tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen namelijk gevolgd door het Eerste Kamerlid Nicky Pouw-Verweij en Europarlementariër Derk-Jan Eppink. Zij behaalden alle drie de meeste stemmen en kregen dus de drie JA21 zetels in de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Overigens stond ook Annabel Nanninga op de JA21 lijst, namelijk als allerlaatste. Ze behaalde 11.396 stemmen tijdens de verkiezingen, waarmee alleen Joost Eerdmans en Nicki Pouw-Verweij meer haalden. De JA21 lijsttrekker kreeg verreweg de meeste stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezing van 2021, namelijk 196.637 stemmen. Pouw-Verweij eindigde op 16.302 stemmen.

 

JA21

 

Er staan natuurlijk nog meer mensen op de JA21 lijst voor de Tweede Kamerverkiezing die op 17 maart 2021 gehouden werd. Deze kandidatenlijst werd bekendgemaakt op 7 januari 2021, hieronder vind je het volledige overzicht, inclusief het aantal behaalde stemmen:

  1. Joost Eerdmans, Rotterdam – 197.637
  2. Nicki Pouw-Verweij, Maarssen – 16.302
  3. Derk Jan Eppink, Den Haag – 2.966
  4. Maarten Goudzwaard, Leeuwarden – 1.380
  5. Stefan Berlijn, Utrecht – 509
  6. Leon Baten, Krimpen aan den IJssel – 782
  7. Jan Cees Vogelaar, Lelystad – 5.261
  8. Yael Potjer, Utrecht – 398
  9. Michiel Hoogeveen, Leiden – 337
  10. Maryam Soltani, Moordrecht – 1.278
  11. Willem Rutjens, Den Bosch – 803
  12. Esther van Schaik, Rotterdam – 2.079
  13. Matthijs Sandmann, Rotterdam – 118
  14. Thomas Blinde, Roden – 451
  15. Eelco van Hoecke, Heikant – 413
  16. Mieke Andriese, Zaventem, België – 209
  17. Ruud Burlet, Geleen – 904
  18. Johan Almekinders, Enschede – 760
  19. Gert-Jan Ransijn, Zeewolde – 132
  20. Wouter Weyers, Zeist – 114
  21. Swier Copinga, Groningen – 519
  22. Elly Mulder, Leiden – 359
  23. Ronald Zoutendijk, Wassenaar – 73
  24. Simon Ceulemans, Rotterdam – 55
  25. Loek van Wely, Oss – 301
  26. Roy Blijlevens, Hulsberg – 414
  27. Xander Eversdijk, Hulst – 194
  28. Rob Roos, Poortugaal – 222
  29. Ronald Sörensen, Rotterdam – 254
  30. Annabel Nanninga, Amsterdam – 11.396

Sinds de oprichting werd JA21 bestuurd door een ad interim bestuur. Dit bestuur had de taak om organisatiestructuur aan te brengen. Ook moest het ad interim bestuur de partij begeleiden naar een bestuur dat democratisch gekozen werd. Het bestuur schreef na de Tweede Kamerverkiezing van 2021 een Algemene Ledenvergadering uit. Hierin werd de opzet van de kiesvereniging vastgesteld, net als de uiteindelijke versie van de statuten. Daarnaast werd het eerste hoofbestuur gekozen en werden commissies ingevuld. Op het moment bestaat het JA21 bestuur uit Adrien de Boer, Simon Slooten, Femke Eerdmans-Bouma, Rick Maas en Frederik Tattersall. De Boer is hierbij de voorzitter van het bestuur, terwijl Slooten de secretaris is. Eerdmans-Bouma fungeert als penningmeester, Maas en Tattersall zijn beide algemene bestuursleden. Inmiddels heeft JA21 overigens ruim 5 duizend leden. In een jaar tijd steeg het ledental van de partij met bijna 1500 leden. Je ziet deze leden dan ook regelmatig erover tweeten op JA21 Twitter.

Hoe doet JA21 het in de politiek?

Alhoewel JA21 nog niet lang actief was toen de vorige Tweede Kamerverkiezing op 17 maart 2021 plaatsvond, wist de partij toch goed te presteren. Het Juiste Antwoord kreeg namelijk drie zetels en uit de laatste JA21 peiling blijkt dus dat het momenteel zelfs negen zetels zou krijgen in de Tweede Kamer. Op dit vlak doet JA21 politiek het dus goed. De JA21 lijsttrekker is actief in de Tweede Kamer, namelijk Joost Eerdmans. Naast hem zitten ook Nicki Pouw-Verweij en Derk Jan Eppink voor de conservatief-liberale partij in de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

 

Joost Eerdmans, JA21

Joost Eerdmans van JA21.

De JA21 partij zie je echter niet alleen terug in de Tweede Kamer, maar ook in de Eerste Kamer heeft de partij meerdere zetels. De andere JA21 lijsttrekker zit bijvoorbeeld voor het Juiste Antwoord in de Eerste Kamer der Staten-Generaal. Ditzelfde geldt voor Toine Beukerink, Bob van Pareren, Loek van Wely, Hugo Berkhout, Otto Hermans en Lennart van der Linden. JA21 heeft daarnaast drie afgevaardigden in het Europees Parlement, namelijk Rob Roos, Rob Rooken en Michiel Hoogeveen. JA21 is daarnaast actief in de gemeenteraad van Amsterdam met opnieuw Annabel Nanninga en ook nog Kevin Kreuger.

 

Joost Eermans en Annabel Nanninga van JA21.

Ook in de provincies is er sprake van JA21 zetels. In de Provinciale Staten van Noord-Holland worden de zetels ingenomen door Gerard Köhler (fractievoorzitter), Annabel Nanninga, Ivo Mantel, Eric Jensen en Daniël van den Berg. In Utrecht geldt dit voor Wouter Weijers (fractievoorzitter), Stefan Berlijn, Ted Dinklo, Michiel Fiscalini en Chris van Wijk. In de Provinciale Staten van Flevoland zijn de afgevaardigden van de JA21 partij Gert-Jan Ransijn (fractievoorzitter), Sharon de Lely, Niek Beenen, Han Thomassen en Eric Raap.

 

 

JA21 politiek heeft in de Provinciale Staten van Zuid-Holland een grote afvaardiging: Matthijs Sandmann (fractievoorzitter), Toine Beukering, Bob van Pareren, Rob Weber, Rien Lutmers, Marcus Breet en Leendert Verheij. In Noord-Brabant worden de JA21 zetels ingenomen door Willem Rutjens (fractievoorzitter), Loek van Wely en Frank Duijs. Thomas Blinde (fractievoorzitter), Harry Omlo, Rob Camies, Jan Willem Drukker en Frank Duut zitten voor JA21 in de Provinciale Staten van Drenthe. In Friesland heeft de partij maar één afgevaardigde, namelijk Maarten Goudzwaard. De Provinciale Staten van Limburg beschikt over vijf leden van JA21: Marcel Thewissen (fractievoorzitter), Ruud Burlet, Hans Reuser, Bart Smeets en Nico Vinken.

Wat is het JA21 verkiezingsprogramma?

Als je geïnteresseerd bent in de JA21 politiek dan is het uiteraard belangrijk om op de hoogte te zijn van de standpunten JA21. Hiervoor kun je het beste kijken naar het JA21 verkiezingsprogramma, wat Het Juiste Antwoord genoemd wordt. Dit JA21 partijprogramma is geschreven door een commissie die geleid werd door Nicki Pouw-Verweij, die nu Tweede Kamerlid is voor de partij. Zoals de statutaire naam al aankondigde, zijn de JA21 standpunten conservatief en liberaal. De belangrijkste onderdelen van het JA21 verkiezingsprogramma benoemen we hieronder.

 

Annabel Nanninga van JA21.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat de JA21 partij immigratie wilde beperken. Ook stond in het JA21 partijprogramma dat de partij wilde dat vluchtelingen in de eigen regio werd opgevangen. Tegelijkertijd moeten nieuwkomers goed geïntegreerd worden in de Nederlandse cultuur. Daarnaast stond in Het Juiste Antwoord dat de collectieve sector niet verder uitgebreid moet worden. De partij wilde bovendien de belastingvrije voet en BTW verlagen. Het arbeidsrecht moet bovendien versoepeld worden volgens de partij van lijsttrekker Joost Eerdmans. Dit moet met name ten behoeve van het midden- en kleinbedrijf volgens het JA21 verkiezingsprogramma.

 

Dat de JA21 standpunten conservatief zijn, zie je ook terug aan hun streven naar strengere straffen. Bovendien wijzen ze identiteitspolitiek af met quotaregelingen en positieve discriminatie, zo blijkt uit het JA21 partijprogramma. De partij vindt dan ook dat subsidies voor cultuur en kunst gegeven moeten worden op basis van kwaliteit, niet op grond van inclusiviteit en/of diversiteit.

 

Annabel Nanninga van JA21.

In Het Juiste Antwoord staat daarnaast dat euthanasie en abortus niet vereenvoudigd moet worden volgens de JA21 partij. Bovendien wijst de partij socialistische middenschoolexperimenten af, wat zeker conservatief genoemd kan worden. Ditzelfde geldt mogelijk ook voor het klimaat- en energiebeleid waar JA21 naar streeft. De standpunten JA21 zijn op dit gebied namelijk dat klimaatverandering aangepast moet worden, dus niet het klimaat zelf. De partij was bereid om dijken te verhogen, maar het hele energiebeleid zou niet veranderd moeten worden volgens JA21. Ditzelfde geldt voor het verbieden van de uitstoot van stikstof en CO2. Geen grote windturbines en zonnevlaktes of biomassacentrales plaatsen, maar schone kolencentrales en aardgas handhaven en nieuwe kerncentrales bouwen, zijn ook belangrijke JA21 standpunten belangrijk.

 

 

In het JA21 verkiezingsprogramma staat bovendien dat de partij de politieke eenwording van Europa afwijst. Dit zijn opnieuw conservatieve standpunten van JA21. De partij vindt zelfs dat de Europese Unie losser moet worden, deze groep zou zich juist volledig moeten focussen op economische samenwerking. De JA21 partij heeft volgens Het Juiste Antwoord bovendien bezwaren tegen de euro. Daarover wilde JA21 graag een referendum laten houden. De partij vindt de NAVO echter wel enorm belangrijk. Ook wil JA21 meer geld uitgeven aan defensie, op ontwikkelingshulp willen ze juist bezuinigen.

 

Joost Eerdmans. JA21.

Wat zijn de JA21 standpunten?

Alhoewel in het JA21 verkiezingsprogramma de belangrijkste standpunten JA21 genoemd zijn, is het wel zo handig om ze ook nog even in een handig overzicht te hebben. Hieronder noemen we daarom de belangrijkste JA21 standpunten, waarover regelmatig getweet wordt op JA21 Twitter!

  • Immigratie en asiel: JA21 wil een forse beperking op immigratie, net als dat streng gecontroleerd wordt op asiel. Ook vindt de partij dat vluchtelingen opgevangen moeten worden in de regio.
  • EU en Euro: JA21 vindt dat Europese eenwording niet goed is voor Nederland. De Europese Unie zou volgens de partij dan ook beter opereren in een afgeslankte versie waarbij de focus op economische samenwerking ligt.
  • Klimaat en milieu: JA21 vindt dat we ons moeten aanpassen aan het klimaat. We moeten dus niet het klimaat aanpassen.
  • Integratie en identiteit: Nieuwkomers zouden volgens JA21 zich moeten integreren in de Nederlandse cultuur. De Nederlandse wetten en Westerse normen zijn volgens de partij dan ook belangrijker dan de islam.
  • Veiligheid en criminaliteit: JA21 vindt dat de veiligheid weer topprioriteit moet zijn. Nederland moet dus veiliger worden. Hiervoor moeten criminelen strenger en sneller gestraft worden, terwijl politie en OM ook meer mankracht moeten krijgen.
  • Volksgezondheid en zorg: De patiënt en cliënt moet volgens JA21 weer centraal gesteld worden zodat het beleidsmoeras van de volksgezondheid vlot getrokken kan worden.
  • Energie en transitie: JA21 wil dat er gebruik wordt gemaakt van fossiele brandstoffen voor een betrouwbare en betaalbare energievoorziening. Hiervoor moet voldaan worden aan haalbaarheid en betaalbaarheid.
  • Ondernemen: Ondernemers zoals zzp’ers, mkb’ers en multinationals verdienen volgens JA21 meer vrijheid en minder regeldruk. Ook moeten ze ruimhartig gecompenseerd worden voor schade door de coronamaatregelen.
  • Onderwijs en ontwikkeling: In het onderwijs moet volgens JA21 de menselijke maat terugkeren. Megafusies en -klassen zouden niet meer mogen volgens de partij, de relatie tussen leerling en leraar zou weer centraal moeten staan. De werkdruk moet bovendien minder, terwijl salarissen hoger moeten.
  • Invloed en betrokkenheid: JA21 wil dat de kiezer meer macht krijgt, bindende referenda kunnen hiervoor gebruikt worden. Ook moeten burgemeesters gekozen worden. Het vertrouwen in de overheid moet bovendien hersteld worden, hiervoor is toegang tot functies op kwaliteit en niet partijvoorkeuren belangrijk.
  • Wonen en bouwen: JA21 vindt dat er snel betaalbare huizen gebouwd moeten worden. Ook is het belangrijk dat doorstroming op de woningmarkt bevorderd wordt, net als het stimuleren in plaats van afstraffen van eigenwoningbezit.
  • Collectieve sector en lastendruk: Volgens JA21 is er sprake van een stijgende overheidsbemoeienis. De partij vindt dat deze groei moet stoppen. Hiervoor is het belangrijk dat het belastingstelsel vereenvoudigd wordt. Je hoort beloond te worden als je werkt, niet gestraft.
  • Informatie en privacy: JA21 vindt dat machtsmisbruik door overheden en bedrijven aangepakt moet worden. Dit geldt ook voor het continu verzamelen en verhandelen van informatie van de burgers.
  • Sparen en pensioenen: In Nederland worden pensioenen al jaren niet meer geïndexeerd. JA21 is het hier niet mee eens. De partij vindt dat de pensioenen in de toekomst gegarandeerd waardevast horen te zijn.
  • Cultuur en kunst: Op de Nederlandse geschiedenis is JA21 trots. De partij vindt dan ook dat onze geschiedenis beschermd moet worden zodat deze doorgegeven kan worden aan de volgende generaties.
  • Buitenlands beleid en defensie: JA21 vindt dat het Nederlandse belang altijd voorop moet staan. Dit is dus ook het geval bij buitenlands beleid en defensie.
  • Vervoer en infrastructuur: Voor de Nederlandse economie is volgens JA21 een kwalitatieve infrastructuur van cruciaal belang. We moeten volgens de partij daarom continu blijven investeren in onze spoor- en waterverbindingen, net als in het onderhoud, opwaarderen en uitbreiden van de wegen.