ThePostOnline

Maurice de Hond

16-01-2023 12:56

Maurice de Hond
Maurice de Hond. Still: NPO.

Als je de Nederlandse politiek volgt dan ken je de naam Maurice de Hond vast wel. De Amsterdammer die op 8 oktober 1947 geboren werd, is namelijk een bekende opiniepeiler. Zijn peiling Maurice de Hond focust vooral op de Nederlandse politiek, maar over de peilingen Maurice de Hond lees je later meer. Eerst vertellen we meer over de achtergrond van Maurice de Hond.

 

 

Maurice heeft veel in Amsterdam gewoond. Hier werd hij ook geboren als kind van Salomon (Sam) de Hond en Marianne (Jannie) de Hond-Brander. Zijn ouders waren beide eerder getrouwd, maar hun echtgenoten overleefden de Holocaust niet. Zijn moeder was bovendien eerder getrouwd met de broer van zijn vader. De Hond ging als kind naar joodse scholen, namelijk Rosj Pina en het Maimonides Lyceum. Vervolgens studeerde aan de Universiteit van Amsterdam de opleiding sociale geografie.

 

 

In 1968 behaalde Maurice zijn kandidaatsexamen, drie jaar later volgde ook het doctoraalexamen. Ondertussen was Maurice de Hond ook al kandidaat-assistent bij het Sociaal Geografisch Instituut geworden. Nadat hij afgestudeerd was, bleef hij hier werken als wetenschappelijk medewerker. In 1973 verliet De Hond het SGI en verkaste hij voor twee jaar naar het marktonderzoekbureau Inter/View, hier werd hij projectleider. Samen met Hedy d’Ancona richtte Maurice de Hond in 1975 Cebeon B.V. op.

Voor de Tweede Kamerverkiezingen van 1977 startte De Hond bovendien een speciaal model met behulp van het materiaal van NIPO. Dit deed hij in een programma genaamd In de Rooie Haan van de VARA. Dit was in principe de eerste peilingen Tweede Kamer Maurice de Hond op tv aangezien hij met dit model de politieke voorkeuren van de Nederlandse burgers nauwkeurig inschatte. Tot januari 1980 bleef De Hond bovendien actief bij Cebeon B.V., vervolgens keerde hij als directeur terug bij Inter/View.

 

Maurice de Hond in 2005. CC Foto: Marcdehond.

 

De verkiezingsonderzoeken van dit bedrijf coördineerde en presenteerde Maurice bovendien tot februari 2000. Tussendoor had De Hond nog veel andere beroepen en functies. Vanaf 2002 is Maurice de Hond eindelijk weer actief met zijn peilingen vandaag Maurice de Hond. Dit doet hij vanuit zijn BV View/Ture. Dit keer plaatst hij de Maurice de Hond wekelijkse peiling op zijn Maurice de Hond website genaamd Peil.nl.

 

 

Maurice de Hond is echter niet alleen bezig met zijn peilingen Maurice de Hond 2021, ook is hij scheidsrechter in het voetbal. De Hond was tussen 1979 en 1981 zelfs actief in het betaald voetbal, in totaal leidde hij veertig wedstrijden op de profniveaus. Als voetballer wist De Hond het nooit zo ver te schoppen, al heeft hij lang gespeeld, namelijk bij WVHEDW, Maccabi Voetbal en AFC Amsterdam.

Maurice de Hond kinderen

Maurice de Hond is meerdere keren getrouwd geweest en heeft uit al zijn huwelijken Maurice de Hond kinderen. Met zijn eerste vrouw kreeg De Hond twee zoons, waaronder de beroemde Marc de Hond die in 2020 overleed aan de gevolgen van kanker. Zijn echtgenote overleed overigens in 1980. Twee jaar later trouwde Maurice opnieuw. Uit dat huwelijk werden drie Maurice de Hond kinderen geboren. Een van de kinderen overleed nog geen jaar na de geboorte door een hartkwaal. Dit huwelijk hield geen stand en leidde in 1990 tot een scheiding. De Hond huwde vijf jaar later opnieuw, met deze vrouw heeft hij een kind.

 

Maurice de Hond Twitter

Als je geïnteresseerd bent in de peilingen Maurice de Hond, is het zeker een goed idee om Maurice de Hond Twitter te volgen. Op het sociale medium heeft hij inmiddels ruim 160 duizend volgers, terwijl hij net wat meer dan 300 accounts volgt. Vrijwel elke dag plaatst hij op Twitter Maurice de Hond tweets, bijvoorbeeld met linkjes naar zijn blog Maurice de Hond.

 

 

Maurice de Hond corona

Tijdens de pandemie zagen we veel over Maurice de Hond corona. Hij liet zich dan ook regelmatig kritisch uit over het RIVM. Zo wees De Hond er continu op dat de overheid en het RIVM niet aan de aerosolen dacht als bron voor coronabesmettingen. In andere landen en wetenschappelijke kringen werden de aerosolen juist wel erg serieus genomen. In veel media resulteerde Maurice de Hond corona tot discussies. Uiteindelijk werd ook het belang van ventilatie hierdoor onder de aandacht gebracht. Kabinet stelde daarom geld beschikbaar voor scholen die ventilatie wilden plaatsen. De Hond had zoveel interesse in Maurice de Hond dat hij zelfs een Corona-Journaal ging maken, net als podcasts. Op Maurice de Hond blog kon je tijdens de pandemie bovendien veel lezen over zijn mening omtrent het coronavirus en de maatregelen.

 

 

Ook nu de pandemie niet meer zo groot is, is Maurice de Hond corona een onderwerp dat veel terugkomt op de Maurice de Hond website. Zijn focus op de Maurice de Hond blog lag echter vooral op de aerosolen. Dit kwam vooral doordat De Hond in contact kwam met Klaas Hummel, een bekende vastgoedtycoon. In een uitzending van Op1 vertelde Hummel over zijn kritiek op de aanpak van de coronapandemie waardoor wereldwijd de economie zou instorten. Na deze aflevering belde De Hond met Hummel. Hierin zei Maurice het volgende:

“Jij kijkt heel erg naar de financieel economische kant van de coronapandemie. Maar ik ben ook van mening dat men bij het RIVM een heel verkeerd beleid voert. Ik wil de bevolking waarschuwen hoe ze moeten ventileren, hoe ze zich moeten beschermen. Ik wil een website opzetten.”

 

 

Aan de telefoon met het programma Propaganda vertelde Klaas Hummel hoe hij reageerde op het idee van Maurice de Hond:

“Ik vond dat een heel goed idee, maar heb niet de achtergrond om daar iets inhoudelijks voor te kunnen doen. Toen zei De Hond: ‘Nee, maar je hebt natuurlijk wel een achtergrond die van pas kan komen. Zou je voor vriendjes kunnen zorgen of voor geld om die website op te zetten?’ En toen heb ik hem gesponsord met geld, zonder enige voorwaarde.”

 

 

In totaal doneerde Hummel ongeveer 100 duizend euro zodat De Hond zijn campagne kon professionaliseren, hiermee werd de website Smartexit.nu gestart. Ook gaven ze samen een interview aan Quote en begonnen ze een petitie tegen de 1,5 meter samenleving. Kroegbazen begonnen even later een stichting met dezelfde naam en boodschap, al is er geen connectie tussen Smartexit.nu van Hummel en De Hond en Smart Exit van de horecaondernemers. Of dit daadwerkelijk het geval was, is eigenlijk nog altijd onduidelijk.

 

 

Wat wel duidelijk is, is dat er op de Maurice de Hond website in de tussentijd veel over aerosolen en ventilatie geschreven werd. Dit zal je vast opgevallen zijn als je de blog Maurice de Hond regelmatig bekijkt. De Hond schreef echter ook nog een artikel hierover samen met ventilatiespecialist Atze Boerstra in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. In dit onderzoek gaan ze in op hoe aerosolen corona verspreidt en hoe ventilatiesystemen hierbij kunnen helpen.

 

 

Het artikel vermeldt echter niet dat Boersta voor BBA Binnenmilieu werkt als managing director. Dit is een bureau dat ministeries, gemeenten en schoolbesturen adviseert over ventilatie van gebouwen. Toevallig roepen de horecaondernemers het RIVM tegelijkertijd op om ventilatiesystemen te onderzoeken. Raar is dat niet, deze tycoons hebben namelijk geïnvesteerd in een luchtbehandelingssyteem.

Alhoewel er dus flink wat lof op Maurice de Hond corona was, is er ook wat kritiek. Zo doet De Hond volgens experts diverse aannames en verbindt hij hier conclusies aan. De Hond wil eigenlijk een specifieke kant op werken en werkt die kant daadwerkelijk op, meestal zonder nuances.

Peiling Maurice de Hond

Waar De Hond echt bekend mee is geworden in Nederland is zijn peiling Maurice de Hond. Regelmatig krijgen de peilingen Maurice de Hond een update. Op het moment is volgens de Maurice de Hond peiling VVD nog altijd de grootste partij. Samen met de PVV heeft de VVD volgens de laatste peilingen zetels Maurice de Hond namelijk 20 zetels. BBB en JA21 komen erachter met respectievelijk 15 en 14 zetels. GroenLinks en D66 krijgen volgens de meest recente Maurice de Hond peiling beide 12 zetels, terwijl de PvdA blijft steken op 10.

 

 

De peilingen Tweede Kamer Maurice de Hond kloppen echter niet altijd, wat vooral in 2006 goed duidelijk werd. Destijds zat de Maurice de Hond peil namelijk maar liefst 17 zetels naast de extra uitslag. Dit was een foutmarge van 11,3 procent, wat vergelijkbaar was met die van Interview/NSS en TNS NIPO. Alsnog was het NOS Journaal en RTL Nieuws ontevreden over de foutmarge. In de politieke peilingen Maurice de Hond van dat moment kreeg de PvdA 5 zetels te veel, terwijl de SP en PVV juist respectievelijk 2 en 5 te weinig kregen van De Hond.

 

 

Volgens de Maurice de Hond wekelijkse peiling weten steeds meer Nederlanders niet op welke partij ze moeten stemmen. Dit is vrijwel bij alle partijen het geval, zo blijkt uit de laatste peilingen Maurice de Hond. Ongeveer de helft van de stemmers geeft aan dat ze nu op dezelfde partij zouden stemmen als ze deden bij de Tweede Kamerverkiezingen toen ook de peiling Maurice de Hond 2021 gemaakt werd. Bij een paar partijen is dit percentage hoger, bijvoorbeeld bij GroenLinks en SGP. Bij andere partijen ligt het percentage juist lager, zoals bij VVD, D66 en CDA.

 

 

De laatste peilingen vandaag Maurice de Hond laten zien dat VDD en PVV tegenwoordig even groot is, wat bij de peilingen verkiezingen 2021 Maurice de Hond zeker nog niet het geval was. Als Lijst-Omtzigt meedoet aan de Tweede Kamerverkiezingen zou dit echter verreweg de grootste partij zijn, zo laten de recente peilingen 2e Kamer Maurice de Hond zien. De partij van Pieter Omtzigt zou namelijk maar liefst 30 zetels krijgen, in de eerdere peilingen lag het aantal nog tussen de 24 en 28. Vooral kiezers van BBB, CDA, JA21, SP en CU zouden overstappen naar Lijst-Omtzigt, zo blijkt uit het onderzoek dat op de Maurice de Hond website staat.

Peilingen verkiezingen 2021 Maurice de Hond

Bij de meest recente Tweede Kamerverkiezingen, die plaatsvonden op 17 maart 2021, werden 150 zetels verdeeld. De laatste peiling Maurice de Hond voor deze verkiezingen werd een dag eerder bekendgemaakt. In dit stukje kijken we naar de peilingen Tweede Kamer Maurice de Hond ten opzichte van de echte uitslag. Volgens Maurice de Hond Peil zou VVD de grootste partij worden met 35 zetels. Alhoewel het vermoeden klopte, was de peilingen zetels Maurice de Hond incorrect. VVD eindigde namelijk met 34 zetels, waardoor het alsnog verreweg de grootste politieke partij van Nederland was.

Ook de tweede voorspelling van de peilingen Maurice de Hond 2021 klopte gedeeltelijk. D66 werd namelijk inderdaad de op een na grootste partij van Nederland, all kreeg het 24 zetels in plaats van de voorspelde 26. PVV zou volgens de peilingen 2021 Maurice de Hond derde worden met 18 zetels. Deze partij eindigde inderdaad derde als het gaat om het aantal zetels, maar het bleef op 17 in plaats van 18 steken. CDA kreeg juist één zetel meer dan dat de peiling Maurice de Hond 2021 voorspeld had, namelijk 15 in plaats van 14.

Hieronder vind je hoeveel zetels de andere partijen volgens de peilingen Tweede Kamer Maurice de Hond zouden krijgen ten opzichte van hoeveel ze daadwerkelijk hebben gekregen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.

  • GroenLinks: 8 voorspelde zetels, 8 daadwerkelijke zetels
  • SP: GroenLinks: 8 voorspelde zetels, 9 daadwerkelijke zetels
  • PvdA: 9 voorspelde zetels, 9 daadwerkelijke zetels
  • CU: 4 voorspelde zetels, 5 daadwerkelijke zetels
  • PvdD: 5 voorspelde zetels, 6 daadwerkelijke zetels
  • 50 Plus: 1 voorspelde zetel, 1 daadwerkelijke zetel
  • SGP: 3 voorspelde zetels, 3 daadwerkelijke zetels
  • FVD: 8 voorspelde zetels, 8 daadwerkelijke zetels
  • Volt: 4 voorspelde zetels, 3 daadwerkelijke zetels
  • JA21: 3 voorspelde zetels, 3 daadwerkelijke zetels
  • BBB: 1 voorspelde zetel, 1 daadwerkelijke zetel
  • BIJ1: 1 voorspelde zetel, 1 daadwerkelijke zetel

Al met al zaten de peilingen Maurice de Hond 2021 dus zeker in de buurt van de daadwerkelijke uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021. Sterker nog, over het algemeen presteerde de Maurice de Hond wekelijkse peiling zelfs beter dan veel andere peilingen. Onder meer Kantar Public, Ipsos en I&O Research deed het qua voorspellingen slechter dan de peilingen 2e Kamer Maurice de Hond.

Maurice de Hond Deventer moordzaak

De Hond maakte zich vanaf 2005 sterk voor het heropenen van de Deventer moordzaak. Volgens Maurice de Hond Deventer moordzaak is Ernest Louwes namelijk ten onrechte veroordeeld voor het vermoorden van de weduwe Jacqueline Wittenberg. De Hond begon daarom zelf een onderzoek, zijn bevindingen maakte hij in januari 2006 bekend bij het OM. Volgens Maurice de Hond Deventer moordzaak was niet fiscalist Louwes de moordenaar, maar juist de meubelmaker Michaël de Jong. De Hond noemde hem overigens continu de klusjesman.

 

 

Aan de hand van het onderzoek van Maurice de Hond Deventer moordzaak startte het Openbaar Ministerie zelf een onderzoek. Hieruit kwam dat er geen reden was om de zaak te heropenen, al werd het onderzoeksrapport nooit vrijgegeven, tot onvrede van De Hond. Later dat jaar heeft De Jong een kort geding aangespannen tegen De Hond met als uitslag dat Maurice Michaël niet langer in het openbaar mocht aanwijzen als de pleger van de moord. Dat De Hond doorging met beschuldigen was volgens de rechter onrechtmatig.

 

 

Het Openbaar Ministerie onderzocht naar aanleiding van de Deventer moordzaak in 2007 een getuigenverklaring. Een getuige had namelijk beweerd dat De Hond van plan was om de vriendin van De Jong te ontvoeren. Maurice zou de getuige opdracht hebben gegeven om haar mee te nemen naar een afgelegen plek, zelfs als dit tegen haar wil gedaan moest worden. Vervolgens zou De Hond haar aan de tand voelen over Maurice de Hond Deventer moordzaak. De Hond zelf ontkende de beschuldiging en ook het OM maakte snel bekend dat er geen ontvoeringsplannen waren.

 

 

Wel werd er op 13 februari 2007 een huiszoeking gedaan bij Maurice de Hond door de Nationale Recherche. Justitie verdachte hem namelijk van betrokkenheid bij het kraken van Jan Vlug, de advocaat van klusjesman Michaël de Jong. Naar aanleiding hiervan werd een 34-jarige inwoner van Deventer aangehouden, die vervolgens de kraak bekende. In meerdere landelijke dagbladen liet Maurice de Hond nog een paginagrote advertentie plaatsen waarin hij kritiek had op de rol van het OM in de Deventer moordzaak. Vervolgens moest de peiling Maurice de Hond bij het NOS Journaal stoppen doordat zijn contract verbroken werd. De omroep stelde namelijk dat de advertentie van De Hond het objectieve imago van de omroep beschadigde.

 

 

Er kwamen nog meer rechtszaken omtrent Maurice de Hond Deventer moordzaak. Zo oordeelde de Amsterdamse rechtbank tijdens een civiele procedure dat hij ruim 100 duizend euro als schadevergoeding moest betalen aan Michaël de Jong en zijn vriendin. Een paar maanden later werd De Hond ook nog veroordeeld wegens smaad. Hiervoor kreeg hij een voorwaardelijke celstraf van twee maanden met een proeftijd van twee jaar. De Hond startte trouwens in 2019 ook nog de Stichting Oordeel Zelf. Volgens de statuten houdt deze stichting zich bezig met ‘het bevorderen van rechtvaardigheid en transparantie bij strafzaken’.

 

 

Over Maurice de Hond Deventer moordzaak werd in 2021 een podcast gepubliceerd door het VPRO-radioprogramma Argos. Hierin werd de rol van de media en vooral De Hond belicht. Ook werd een karikaturale illustratie Maurice de Hond gemaakt door Joost Halbertsma geplaatst in de Volkskrant bij een interview met de podcastmaker.

 

 

Later werd in de Maurice de Hond Volkskrant een verontschuldiging geplaatst doordat de Maurice de Hond karikatuur geassocieerd werd met nazistische spotprenten uit de jaren dertig. De Hond reageerde trouwens op de podcast van Argos met zijn eigen podcast over Maurice de Hond Deventer moordzaak. Hierin werd hij geïnterviewd door Pim van Galen, terwijl hij ook hoofdrolspelers als Ernest Louwes en Ton Derksen hun verhaal liet doen.