OMG

Instagram kan niet tegen menstruatiebloed

28-03-2015 15:31

TORONTO – Dichteres Rupi Kaur heeft mot gehad met Instagram. De Canadese kunstenares had een foto uit een serie die ze maakte over menstruatie op Instagram gezet. Er was bloed te zien, en daar bleek Instagram heel slecht tegen te kunnen.

Kaur wilde met haar fotoproject juist aandacht vragen voor de manier waarop er in de Westerse maatschappij omgegaan wordt met vrouwen. “Ik bloed iedere maand om voortplanting mogelijk te maken”, schrijft de Canadese bij haar foto. “Vroeger werd het bloed als heilig gezien. In sommige culturen is dat nog steeds zo, maar tegenwoordig wordt menstruatie zo veel mogelijk weggestopt. Vrouwen worden als een lustobject gezien. Mensen voelen zich meer comfortabel bij het denigreren van vrouwen dan bij het zien van menstruatiebloed.”

Volgens Kaur wordt menstruatie als iets smerigs gezien en daar bleek ze gelijk in te hebben. Nadat ze een foto van zichzelf op Instagram had geplaatst waarop ze op haar buik ligt en er door haar broek wat bloed is te zien tussen haar benen, werd de foto door Instagram van haar account gehaald. Dat gebeurde tweemaal.

Commentaar

Na de eerste verwijdering plaatste Kaur haar foto opnieuw, nu met commentaar. Daarin bedankte ze Instagram: “Dit is nu precies waarom ik aan dit project ben begonnen. Jullie halen een foto weg waarop een netjes geklede vrouw menstrueert. Jullie zeggen dat de foto niet voldoet aan regels van jullie community.” De kunstenares schrijft verder dat ze met het plaatsen van de foto geen regels van Instagram overtreedt. “Daarom plaats ik hem nog een keer. Ik ga me niet verontschuldigen voor het feit dat mijn foto niet voldoet aan de eisen van de samenleving. Die wil mij graag in mijn onderbroek zien, maar een beetje menstruatiebloed is onaanvaardbaar. En dat terwijl Instagram vol staat met foto’s van vrouwen die gedegradeerd zijn tot lustobject.”

Nadat Kaur veel bijval had gekregen, kon Instagram niet anders doen dan de foto alsnog toe te staan.