Binnenland

Zorgen over beïnvloeding kiezers

18-10-2017 14:24

DEN HAAG (ANP) – De beïnvloeding van kiezers met gerichte digitale middelen is zorgelijk. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van data kunnen ongevraagd campagnes op bepaalde personen worden gericht.

Dat stelt een speciale commissie, die sinds begin dit jaar het politieke systeem in Nederland doorlicht. De commissie onder leiding van Johan Remkes presenteerde woensdag in een tussenrapport haar eerste bevindingen.

Digitalisering biedt kansen, maar er zijn ook risico's die de democratie kunnen ondermijnen, benadrukte Remkes. ,,We hoeven maar naar een aantal buitenlanden te kijken om te weten wat de gebruikte methodes zijn.'' Hij wees op de campagne rond de Brexit en de verkiezingen in de Verenigde Staten.

Invloed sociale media

Remkes noemde ook de grote invloed van sociale media op de democratie en het parlement. Daarnaast vraagt de commissie zich af of mensen zich nog wel goed vertegenwoordigd voelen door de politici in het parlement (Eerste en Tweede Kamer).

De commissie ziet verder de rol van politieke partijen verkleinen. Zij hebben nog maar weinig leden en dat is niet goed voor het stelsel, aldus Remkes. Ook duurt het vaak erg lang voordat er na verkiezingen een nieuw kabinet is. Kan zo'n formatie niet anders, sneller en transparanter, wil de commissie weten. ,,Kortom, nadere bezinning is gewenst.''

De commissie, die door de regering in het leven is geroepen, wil eind volgend jaar met adviezen komen.