Politiek

Justitieminister Yesilgöz (VVD): ‘Iedereen mag demonstreren, maar wel binnen kaders van wet’

29-01-2023 16:12

Dilan Yeşilgöz-Zegerius, VVD
Dilan Yeşilgöz-Zegerius, VVD. Foto Rijksoverheid.

Minister van Justitie & Veiligheid Dilan Yesilgöz (VVD), waarschuwde zondag in het NPO-televisieprogramma WNL op Zondag dat klimaatactivisten bij overtreding van de wet opgepakt kunnen worden. “Als je voor strafbare feiten gaat, dan is het in ons land zo geregeld dat het Openbaar Ministerie kan beoordelen of er ingegrepen moet worden. Iedereen mag demonstreren, maar wel binnen de kaders van de wet”, aldus de minister

De minister reageerde op de protestactie van Extinction Rebellion, waarbij honderden activisten werden gearresteerd na het blokkeren van een snelweg.

Politie-inzet

Het Openbaar Ministerie pakte eerder, voorafgaand aan de demonstratie, al zes personen op die de protestactie opriepen.

De minister betreurt de grote politie-inzet die nodig was bij de demonstratie en wil dat capaciteit anders wordt verdeeld. Wat de minister betreft moeten demonstraties volledig binnen de wet plaatsvinden zodat de overheid het kan faciliteren.

Ook ging de minister in op het feit dat steeds meer mensen zware beveiliging nodig hebben.

“Dat wordt steeds meer en ik heb niet de illusie dat dat voorlopig minder wordt”.

Volgens Yesilgöz gaat het om tientallen mensen die op dit moment beveiliging nodig hebben vanuit de overheid. De dreiging komt niet alleen vanuit de georganiseerde misdaad, maar ook vanuit het jihadisme.

“Ik vind dat we voor hen moeten staan, het zijn er tientallen. We zijn het beveiligingsstelsel anders aan het inrichten, want de dreigingsniveau’s zijn die heel anders dan een aantal jaar geleden. En dat betekent meer maatwerk, wat helpt voor de capaciteit, maar ook voor de bewegingsruimte van de persoon die beveiligd wordt”, aldus de minister.