Regio

Rotterdams poppodium Baroeg programmeert extreemrechtse metalband Deströyer 666

29-01-2023 10:18

Deströyer 666
Deströyer 666. Still: Youtube.

Update: concert geschrapt vanwege de ontstane ophef. Directeur Baroeg regaeert op Rijnmond.nl.

 

 

De directeur van het Rotterdamse poppodium Baroeg, Leon van Rijnsbergen, heeft besloten om de black metal band Deströyer 666 te laten optreden, ondanks verzet van het personeel vanwege de discriminerende teksten van de leadzanger KK Warslut.

Bronnen melden aan Rijnmond dat twee leden van het personeel van Baroeg tegen Van Rijnsbergen hebben gezegd dat het optreden op 19 maart geen goed idee is.

Video’s op YouTube tonen onder andere de Australische leadzanger KK Warslut die ‘fuck muslims’ schreeuwt. Deströyer 666 wordt gezien als homofoob, vrouwenhatend en racistisch, en de leadzanger wordt in verband gebracht met neonazisme.

Raadsvragen GroenLinks/BIJ1

Rotterdams GroenLinks-raadslid Judith Bokhove en BIJ1-raadslid Mieke Megawati Vlasblom zullen vragen stellen aan het Rotterdamse stadsbestuur over de subsidie van 368.500 euro per jaar die Baroeg ontvangt. In de subsidievoorwaarden staat dat er geen racistische of discriminerende bands mogen worden geprogrammeerd.

Boze metal fans hebben een bericht naar Van Rijnsbergen gestuurd om hun onvrede te uiten over het concert. Desondanks heeft Baroeg opnieuw een advertentie geplaatst voor het concert van Deströyer 666.