Buitenland

Amerikaanse generaal: ‘Brits leger wordt niet langer als topstrijdmacht gezien’

30-01-2023 16:58

British army
Shutterstock.

Volgens defensiebronnen heeft een hoge Amerikaanse generaal de Britse minister van Defensie Ben Wallace verteld dat het Britse leger niet langer als topstrijdmacht wordt gezien. Het leger is volgens de bronnen niet in staat het Verenigd Koninkrijk en bondgenoten te beschermen. Na decennia van bezuinigingen zou dit sneller moeten veranderen gezien de Russische oorlog in Oekraïne. Sky News bericht hierover als eerste.

Premier Rishi Sunak wordt hierdoor bedreigd in zijn rol als ‘premier in oorlogstijd’, tenzij hij snel actie onderneemt tegen de groeiende dreiging van Rusland. Dit betekent een verhoging van het defensiebudget, stopzetten van verdere legerkrimp en versoepeling van aanbestedingsregels. De beslissingen van de regering in de komende weken zijn fundamenteel  voor de verdediging van het land.

Te weinig munitie

Volgens de defensiebronnen zouden de Britse strijdkrachten in geval van oorlog al snel zonder munitie zitten, zijn ze niet in staat om adequaat het luchtruim te verdedigen en het zou jaren duren voordat een volledige oorlogsdivisie opgezet kan worden.

Sunak heeft nog geen toezegging gedaan over uitbreiding van het defensiebudget, maar werkt aan een ‘opfrissing’ van het defensiebeleid.