Politiek

Utrechtse burgemeester Dijksma had geen ‘online gebiedsverbod’ mogen opleggen

03-02-2023 14:24

Sharon Dijksma, PvdA
Burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma. Foto: Femke van den Heuvel/Utrecht.nl

Update: burgemeester Dijksma zegt ‘teleurgesteld’ te zijn in de uitspraak en overweegt hoger beroep.

De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma (PvdA) had een 17-jarige jongen uit Zeist in 2021 geen ‘online gebeidsverbod’ mogen opleggen. Dat heet de bestuursrechter Utrecht vrijdag in een voor Nederland eerste gerechtelijke uitspaak over het ‘online gebiedsverbod’, waarover RTV Utecht publiceert.

In november 2021 plaatste de jongen in de groepschat Verzetsstrijders Utrecht:

“Utrecht in opstand, geen 2G & geen vuurwerkverbod! 26-11-21, 19.30, Kanaalstraat, Wees erbij!!! Neem je maten & vuurwerk mee.”

Hij werd opgepakt voor uitlokking en kreeg een ‘online gebiedsverbod’. Het was de eerste keer dat Utrecht een dergelijk verbod oplegde.

APV geen betrekking op online

De rechter geeft de jongen nu toch gelijk. Het verbod is opgelegd op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), maar die heeft volgens de rechter geen betrekking op de online gedane oproep.

De rechter:

“Het verbod houdt in dat het verboden is om bepaald gedrag te vertonen op een openbare plaats. Het plaatsen van een online bericht toont geen bepaald gedrag op een openbare plaats”.

Vrijheid van meningsuiting

Ook de vrijheid van meningsuiting speelt een rol. Een verbod op online uitingen zou die vrijheid op onaanvaardbare wijze beperken want “ook een ongewenste mening blijft een mening”, aldus de rechter. Het beperken van online meningen zoals Dijksma deed is dus in strijd met de grondwet.

Volgens de rechter kan opruiing strafrechtelijk worden aangepakt, maar niet door een burgemeester op grond van een lokale verordening.

Dijksma heeft destijds gezegd dat het ‘online gebiedsverbod’ opnieuw zou kunnen worden ingezet. Maar na deze uitspraak zal dat een heel stuk lastiger worden.

 

Burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma

Burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma (PvdA). Foto: Femke van den Heuvel/Utrecht.nl