Media

Baas OM: ‘Ook bij boerenprotesten mensen al voor demonstratie opgepakt’

04-02-2023 11:59

EXTINCTION REBELLION
AP Photo/Peter Dejong.

De baas van het OM Gerrit van der Burg zegt in een interview met NRC dat protesten “steeds grimmiger” worden en verdedigt het vooraf arresteren van  een week eerder. Volgens Van der Burg zijn die arrestaties gebaseerd op verdenking van opruiing.

“Het OM heeft de meest laagdrempelige manier gebruikt om hen op te pakken, maar ik las zelfs over een arrestatieteam! Onzin natuurlijk”, aldus Van der Burg.

Gezag uitdagen

Van der Burg:

“Naast het oirbare doel van demonstreren zien we steeds vaker dat er nog een ander doel is. Namelijk, wij gaan strafbare feiten plegen. Of, wij gaan het gezag uitdagen.

“Als ik lees dat het OM intimiderend en willekeurig is geweest; dat zijn wel heel grote woorden. Ook bij boerenprotesten traden we gewoon op. We deden tientallen aanhoudingen, in een aantal gevallen ook vooraf. Ook wegens opruiing.

“Het gaat ons om veiligheid. Dus dat een burger, ondanks het feit dat er een demonstratie in de buurt is, toch nog met een veilig gevoel de straat kan oversteken.

“Alles wat zou kunnen helpen om meer kaders en afspraken rondom een demonstratie te maken aan de voorkant zou ons in ons werk erg helpen.

“Ze maken het ons zo moeilijk mogelijk, met kettingen en lijm. De actie rekken, zodat de schijnwerpers op je gericht blijven.”

 

AP Photo/Peter Dejong.