Binnenland

Recordtekort rechercheurs bij Nederlandse politie

07-02-2023 11:04

Dutchmen Photography/Shutterstock

De Nederlandse politie wordt geconfronteerd met een enorm tekort aan rechercheurs. Er is landelijk een onderbezetting van 10 procent, het hoogste ooit gemeten, met een gat van 535 rechercheurs bij de tactische recherche en de algemene recherche. Dit schrijft de Telegraaf.

Er zijn meerdere oorzaken voor het tekort, waaronder een inkomensdaling voor reguliere politiemensen die rechercheur worden, een hogere administratieve druk bij de recherche en veel rechercheurs die de politie verlaten om elders meer te verdienen.

Politiechef Fred Westerbeke noemt de situatie alarmerend en pleit voor het ontwikkelen van een afzonderlijke recherche-opleiding.

Georganiseerde misdaad

Ondanks een daling van de geregistreerde criminaliteit, is de georganiseerde misdaad in Nederland toegenomen en zelfs de Mexicaanse kartels hebben een voet aan de grond. Westerbeke benadrukt het belang van meer rechercheurs in het licht van de groeiende drugscriminaliteit en de toename van aanslagen en intimidaties.

Voorzitter Jan Struijs van de politiebond NPB waarschuwde al eerder voor het groeiende tekort, dat een ramp is voor de misdaadbestrijding en leidt tot een kleinere pakkans, lagere kwaliteit van onderzoeken en slechts een op de tien criminele netwerken aan te pakken. Er liggen ook 1500 cold cases te wachten op recherchecapaciteit.