Buitenland

Zweden bouwt ‘superdetentiecentra’ voor asielzoekers die op uitzetting wachten

30-04-2023 17:03

Prikkeldraad
Shutterstock.

Sinds de nieuwe regering kent Zweden een strenger migratiebeleid. Dit betekent dat het aantal uitzettingen van asielzoekers die geen recht hebben op een verblijfsvergunning zal gaan toenemen.

Verwacht wordt dat alleen al in 2023 er 50% meer afgewezen asielzoekers zullen worden uitgezet. Om dat op te vangen is nu de een ‘superdetentiecentrum’ gepland. Dit betreft in eerste instantie de uitbreiding van het detentiecentrum in Flen. Ook worden bestaande plaatsen in detentiecentra uitgebreid, tot in elk geval honderd extra plekken.

Op een nog geheime locatie in de regio Norrland, waar slechts 12% van de Zweedse bevolking woonachtig is, wordt mogelijk een nieuw detentiecentrum gebouwd.

Gedetineerden fouilleren

Bij bestaande detentiecentra zullen de hekken en muren worden verhoogd en zal er gebruik worden gemaakt van extra beveiligingsmaatregelen om te voorkomen dat de afgewezen asielzoekers in de illegaliteit verdwijnen.

Bovendien wil de nieuwe Zweedse regering dat bewakers in de detentiecentra gedetineerden kunnen fouilleren.

 

Aanpassingen: eerder werd hier vermeld dat het ‘superdetentiecentrum’ wordt gebouwd in Norrland, maar het gaat om het uitbouwen van het reeds bestaande detentieentrum in Flen tot ‘superdetentiecentrum’.