Regio

Burgemeester Maastricht (partijloos): ‘Crimineel is de baas in Limburg’

02-05-2023 14:36

De partijloze burgemeester van Maastricht Annemarie Penn-te Strake heeft maandagavond in het radioprogramma WNL Haagse Lobby, van de door de staat gesubsidieerde publieke ledenomroep WNL op de door de staat gesubsidieerde radiozender Radio 1, gezegd dat de ‘crimineel de baas is in Limburg’.

In de top van de nationale misdaadmeter staan maarliefst vier Limburgse gemeenten terwijl de provincie Limburg in de top 3 van het aantal moorden staat.

Politiemensen tekort

Maar Limburg komt ‘een paar honderd politiemensen tekort’.

Penn-te Strake:

“Je moet constateren dat de Limburger minder veiligheid krijgt dan in de rest van Nederland.

“Het gewone politiewerk gaat al haast niet meer. We kunnen nog 24-uursdiensten draaien, maar we kunnen niks extra’s of proactief oppakken. De crimineel is de baas hier.

“Je zou veel liever dieper willen zoeken naar criminele structuren en barrières opwerpen, maar daar komen we helemaal niet aan toe. Het is water naar de zee dragen. Den Haag moet veel meer geld uittrekken.

“Een van de redenen van het tekort is vergrijzing. Er stromen heel veel mensen uit en daar komen niet makkelijk nieuwe mensen voor in de plaats. Dit jaar en volgend jaar zitten we op ons dieptepunt.

“Maastricht heeft recht op 24 wijkagenten. De helft daarvan zit met PTSS thuis. En die posten mag de politie niet opvullen.”