Regio

40 ongescreende asielzoekers ‘per ongeluk’ naar noodopvang Assen gestuurd

25-05-2023 17:19

Expo Assen
Expo Assen. Foto: Google Streetview.

40 asielzoekers die afgelopen maandagnacht in de noodopvang te Assen verbleven waren nog niet gecontroleerd door de vreemdelingenpolitie en hadden ook nooit mogen worden doorgestuurd naar Assen. Het COA bevestigd tegenover RTV Noord dat er een fout is gemaakt.

De gemeente Assen laat in een reactie aan RTV Drenthe weten ‘ontstemd’ te zijn over de situatie.

Wachtruimte Ter Apel

Dat de asielzoekers werden doorgestuurd naar Assen komt door de drukte in het aanmeldcentrum Ter Apel. Daar verbleven diezelfde nacht 33 asielzoekers op stoelen in de wachtruimte.

Waren deze 40 asielzoekers niet naar Assen gestuurd dan hadden die nacht waarschijnlijk geen 33 maar 73 asielzoekers op stoelen in de wachtruimte van het aanmeldcentrum Ter Apel moeten doorbrengen.

‘Wachtkamer’ Assen

De 40 ongescreende asielzoekers zijn overigens allemaal op dinsdagmorgen teruggebracht naar Ter Apel waar ze hun onderzoek door de vreemdelingenpolitie zullen afwachten.

De noodopvang in Assen zal vanaf 1 juli worden gebruikt als ‘wachtkamer’ voor maximaal 500 asielzoekers die zich aanmelden bij Ter Apel maar door de drukte niet bij het aanmeldcentrum terechtkunnen.