ThePostOnline

De PvdA trapt af en mist voor open doel

11-01-2010 09:30

De PvdA heeft de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart afgetrapt in Rotterdam. Lijsttrekker Dominique Schrijer zette direct de aanval in op grote concurrent Leefbaar Rotterdam, waarbij de harde toon als opmaat mag gelden voor de landelijke strijd met de PVV. Fractievoorzitter Ronald Sørensen’s open sollicitatie en het feit dat de Leefbaren het ‘niet lullen, maar poetsen’ uit de collegetijd ingeruild lijken te hebben voor het ‘eerst schreeuwen, dan denken’ in de oppositie zal hier mede debet aan zijn.

Wouter Bos zag een duidelijk verschil tussen het Rotterdam van de Leefbaren als ‘PVV by proxy’ en dat van de PvdA: ‘Wij staan niet met bebloede koppen tegenover elkaar, maar schouder aan schouder naast elkaar. In ons Rotterdam kunnen moslima’s met een hoofddoek, joden met een keppeltje en homo’s hand in hand rondlopen.’ Het schokkende aan deze uitspraak is niet eens de suggestie dat Leefbaar Rotterdam een dergelijke stad wel voorstaat. Nee, het schokkende is de totale staat van ontkenning waarin Wouter Bos en de PvdA verkeren.

Hoofddoekjes, keppeltjes en homo’s

In Hoek van Holland, tijdens Bevrijdingsdag, tijdens het zomercarnaval en op oudejaarsavond staan Rotterdammers met bebloede koppen tegenover elkaar.

Een orthodox joodse man, die in de trein op doorreis (naar Antwerpen?) is, wordt beschimpt en beledigd door een groep blanke jongeren. Op mijn vraag of er normaal gedaan kan worden, luidt het antwoord: ‘Hoezo, ben jij soms ook een kankerjood?’. Niet dat de huidskleur hier als excuus mag gelden. De onzinnige identificatie die autochtone jongeren met die club uit 020 maken, zal door allochtone jongeren vervangen worden door de al even onzinnige identificatie met de staat Israel. Keppeltjes bestaan niet in het straatbeeld van Rotterdam, buiten die paar goede wijken in de stad waar een jood nog wel over straat kan lopen.

Hoofddoekjes zie je natuurlijk wel in het straatbeeld, maar dat armere, witte wijken vermeden worden door Turkse en Marokkaanse woningzoekenden is allang geen fictie meer.

En homo’s die hand in hand lopen? Alsjeblieft zeg, in sommige wijken worden homoseksuele buurtbewoners weggepest, vandaar dat zij naar het centrum trekken.

Blind?
Wie homo of jood is in Rotterdam zorgt ervoor dat hij op bepaalde plekken onzichtbaar is, en net als moslims vermijdt hij bepaalde plekken in de stad. Dat is geen angstig toekomstbeeld maar het Rotterdam waar de PvdA in de afgelopen 25 jaar 21 jaar aan de macht is geweest. De PvdA kan zich beter af gaan vragen hoe het toch zover heeft kunnen komen dat hun grote angstbeeld inmiddels werkelijkheid is, en vooral waarom dat nog steeds door hen ontkend wordt.

CC-Foto: Knurftendans