ThePostOnline

Liberale principes verloochend, hoezo?

25-05-2011 11:00

Nederlanders schermen vaak met hun kritische, verlichte cultuur, waarin de onafhankelijk opererende media hun verhalen zo feitelijk mogelijk presenteren. Het is de vraag of dat terecht is, maar nauwkeurigheid inzake gedoogsteun van de SGP waren afgelopen dagen zeldzaam. Wellicht is de oppositionele houding naar die partij zo breed geaccepteerd, dat je het je voor één keer kunt permitteren om af te stappen van de hatelijke nuance. “Poldertaliban” of “vrouwenhaters” bekt wat beter natuurlijk.

Maar even alle feiten op een rij: waarom bestaat de SGP uit vrouwenhaters? Meer aanwijzingen dan het “enkele feit” dat vrouwen niet op de kieslijst mogen, zijn er doorgaans niet. Maar om even op dit punt in te gaan, dit standpunt haalt de SGP uit het Oude Testament, waarbij volgens de Bijbel een scheiding is gemaakt tussen de rol van mannen en vrouwen. Destijds nogal vanzelfsprekend. Mannen waren niet in staat om kinderen te krijgen, en vrouwen kwamen fysiek enigszins tekort om te jagen en wilde dieren te trotseren. Verder is volgens de Bijbel de man tot hoofd van het gezin gebombardeerd, met als (veel vergeten) bijkomstigheid dat mannen de taak krijgen om goed voor hun vrouwen te zorgen. Vooralsnog weinig schokkends.

Gerrit Holdijk
Tot op de dag van vandaag houdt een beperkte groep SGP-ers aan dit beeld vast. Een substantiële groep mannenbroeders vindt deze gang van zaken inmiddels wat achterhaald, waaronder senator Gerrit Holdijk, uitgerekend de man die Rutte aan een meerderheid gaat helpen. Waar komt dan toch dat beeld vandaan dat alle SGP-ers vrouwenhaters zijn? Is de Bijbel, het uitgangspunt van de SGP, anti-vrouw? Mensen die dit denken, moeten maar eens het Bijbelboek Hooglied lezen.

Dat vrouwen onderdrukt worden in SGP-kringen, zou ik wel eens in cijfers uitgedrukt willen zien. Ik woon zelf al enige tijd in een dorp waar de SGP tamelijk populair is en ben tevens al jaren tevergeefs op zoek naar vrouwenhaat. Sterker, de meeste SGP-vrouwen hebben een (parttime) baan, terwijl je wellicht eerder verwacht dat deze vrouwen, buiten het opvoeden van de kinderen om, hun dagen achter het weefgetouw doorbrengen. Gaarne feiten en bronnen die de taliban-taferelen bevestigen.

Godslastering
Logisch als VVD-ers niet gecharmeerd zijn van de SGP, maar pragmatisch gezien verandert het vrouwenstandpunt niet in het kabinetsbeleid. De “Liberale principes” die wel verkwanseld worden, zijn godslastering en koopzondagen. Godsdlastering, een wet die al jaren van kracht is, zonder dat de vele beroepsgodslateraars die ons land rijk is, worden vervolgd. Je vraagt je bijna af of godslasteren en gelovigen kapotschrijven zijn gericht op een ontvanger die hun gedrag vervolgens kunnen veranderen naar aanleiding van de klacht. Of spuien we bagger de wereld in zonder enig doel bij gebrek aan eigen idealen? Geen idee. Wat zeker is, is dat het u vrij staat dat te blijven doen met zo’n dode letter als het verbod op godslastering.

Het volgende liberale standpunt: de koopzondagen. Inderdaad, hier leveren ze wat in. Omdat we in een democratie leven die recentelijk heeft ingestemd met inperking van koopzondagen. Ook linkse partijen als de SP of PvdD stemden hiermee in. Jammer voor diegenen die op zondag op gesloten winkels stuiten, maar die moeten de democratie maar om zeep helpen.

Wat mij betreft was 23 mei een feest voor de democratie!