Binnenland

Jeugdgevangenissen vol, Weerwind vraagt gevangenissen voor volwassenen om hulp

10-04-2024 16:09

Minister voorRechtsbescherming Franc Weerwind, Beeld: Rijksoverheid, Martijn Beekman

Redactie, TPO, 10 april 2024 – Jeugdgevangenissen kampen met ruimtegebrek, waardoor demissionair minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming de Dienst JustitiĆ«le Inrichtingen (DJI) heeft verzocht om hulp van gevangenissen voor volwassenen, meldt het ANP.

In een brief aan de Kamer deelt hij mee dat er tijdelijk extra afdelingen moeten worden ingericht voor jongeren. Een dergelijke afdeling is reeds geopend in het Justitieel Complex Zeist (JC Zeist), maar zelfs deze blijkt op sommige momenten overvol te zijn.

Tijdelijke jongerenafdeling in JC Zeist

In de justitiĆ«le jeugdinrichtingen (JJI’s) leven ongeveer tien jongeren samen die hun straf uitzitten of in preventieve hechtenis zitten in afwachting van een uitspraak van de rechter. Ze nemen deel aan gemeenschappelijke activiteiten zoals sport, onderwijs of stage, en worden begeleid, bijvoorbeeld om beter met woede om te gaan.

Wegens capaciteitsproblemen bij de JJI’s heeft minister Weerwind eerder al besloten om een tijdelijke afdeling te openen in het JC Zeist voor deze jongeren. Hier zijn extra voorzieningen beschikbaar gesteld, zoals een orthopedagoog en educatieve activiteiten.

Desondanks zijn jongeren de afgelopen maanden herhaaldelijk elders in het gevangeniswezen geplaatst, meldt de minister. Sinds oktober vorig jaar gebeurt dit maandelijks bij vier tot zeventien jongvolwassenen.

DJI breidt aantal opvangplekken in jeugdinrichtingen uit

Bovendien heeft de minister de criteria verruimd om jongeren in reguliere gevangenissen te plaatsen. Eerder was dit alleen toegestaan voor jongvolwassenen in preventieve hechtenis zonder specialistische zorgbehoefte.

Nu worden daar echter ook jongvolwassenen geplaatst na arrestatie of met een specialistische zorgbehoefte.

Weerwind belooft de Kamer uiterlijk in juni te informeren over de nieuwe afdeling en verwacht dat over een half jaar jongeren vrijwel niet meer in gevangenissen hoeven te worden geplaatst, omdat de DJI het aantal opvangplekken in jeugdinrichtingen uitbreidt.