Buitenland

Families Israëlische gijzelaars vormen 85 kilometer lange menselijke keten, eisen vrijlating geliefden

19-04-2024 13:28

Demonstranten op het Gordon Beach in Tel Aviv sluiten zich aan bij een menselijke keten die zich uitstrekt van Habonim Beach tot Rishon Lezion. Foto: Dana Reany/Pro-Democracy Movement

Redactie, TPO, 19 april 2024 – Familieleden van de door terreurorganisatie Hamas gegijzelde Israëliërs vormen vrijdag een menselijke keten op de stranden van Israël om de vrijlating van de gegijzelden te eisen, meldt The Times of Israël.

Ze verzamelen zich langs de kust van Israël, van Habonim Beach tot Rishon Lezion, over een afstand van ongeveer 85 kilometer.

‘Sluit een deal voor hun vrijlating’

De demonstranten willen hiermee de Israëlische regering aansporen tot het sluiten van een deal voor de vrijlating van de gegijzelden, die sinds de brute aanval van Hamas op Israël 7 oktober in Gaza worden vastgehouden. Inmiddels ruim een half jaar.

Op Gordon Beach in Tel Aviv houden demonstranten surfplanken vast om de menselijke keten te verlengen en hun boodschap kracht bij te zetten.

Shelly Shem Tov, wiens zoon Omer Shem Tov op 7 oktober werd gegijzeld tijdens het Supernova muziekfestival, richt zich tot het publiek: “Kom, sluit je bij ons aan, in stilte, zonder slogans te roepen.”

Nog circa 120 gijzelaars

Naar verluidt worden 129 van de 253 personen die door Hamas op 7 oktober werden ontvoerd, nog steeds vastgehouden in Gaza. Mogelijk zijn niet alle gijzelaars meer in leven. Tijdens een staakt-het-vuren van een week, eind november, zijn 105 gijzelaars vrijgelaten. Vier gegijzelden werden voor die tijd al op vrije voeten gesteld.

Drie gegijzelden zijn levend gered door Israëlische troepen, van 12 gegijzelden zijn de lichamen teruggevonden en drie gijzelaars zijn per ongeluk gedood door het Israëlische leger.

Het Israëlische leger (IDF) bevestigde eerder dat 34 personen die door Hamas werden vastgehouden, zijn overleden. Het IDF baseert zich op inlichtingen en bevindingen van troepen, die in Gaza opereren. Daarnaast is er één extra persoon toegevoegd aan de lijst met gijzelaars, waarvan het lot nog steeds onbekend is, zoals geldt voor alle gegiijzelden.