Politiek

Van der Burg: ‘Heb effect uitspraak over Wilders onderschat’

20-04-2024 11:47

Eric van der Burg
Staatssecretaris Eric van der Burg (VVD). Jeroen Meuwsen Fotografie / Shutterstock.com

Redactie, TPO, 20 april 2024 – Demissionair staatssecretaris van Asiel en Migratie, Eric van der Burg (VVD), erkent dat hij het effect van zijn uitspraak over PVV-leider Geert Wilders heeft onderschat, meldt het ANP. Zijn uitspraak leidde deze week tot spanningen aan de formatietafel.

Tijdens een interview in het radioprogramma Met het Oog op Morgen maakt Van der Burg echter geen excuses voor zijn opmerking.

In een debat omschreef Van der Burg het deze week als een “uitstekende keuze” dat de onderhandelaars hebben besloten dat er geen kabinet-Wilders I komt. Wilders reageerde hierop met de term “eng mannetje” in een tweet, waarop de andere formerende partijen later afkeurend reageerden.

 

‘Elkaar soms een beetje plagen’

Terugblikkend zegt Van der Burg: “Nou ja, het ene effect schat je beter in dan het andere effect, zou ik maar zeggen.” Op de vraag of hij het achteraf gezien niet had moeten zeggen, antwoordt hij: “Dat weet ik niet. Het was niet nodig voor het debat.” De politicus verklaart dat hij de komende dagen “op een aantal zaken” zal terugkijken.

“Ik zei, ik heb begrepen dat de vier fractievoorzitters hebben gezegd dat er geen Wilders I komt. En dat vind ik een uitstekende keuze. Ik vind het ook goed dat ze alle vier in de Kamer blijven zitten.”

Hij merkt op dat het bij het politieke spel hoort dat Kamerleden en bewindslieden elkaar soms een beetje plagen. “Je moet het een beetje leuk en interessant maken” voor de mensen die de debatten volgen, voegt hij eraan toe.