Buitenland

Europese Rekenkamer bezorgd over besteding geld migratiedeal met Turkije

24-04-2024 12:29

Erdogan
Recep Tayyip Erdoğan, president van Turkije. Foto: public domain.

Redactie, TPO, 24 april 2024 – Het is onduidelijk of de miljarden euro’s die Turkije van de Europese Unie krijgt in ruil voor het opvangen van migranten wel effect hebben gehad, zo concludeert de Europese Rekenkamer, meldt het ANP.

Het resultaat van projecten om migranten te scholen en aan het werk te helpen, is moeilijk te bepalen. Bovendien wordt het werk van de hulporganisaties die de projecten uitvoeren bemoeilijkt, doordat Turkije volgens de Rekenkamer steeds autoritairder wordt bestuurd.

‘Europese Commissie ziet onvoldoende toe op effect hulp’

In 2016 maakten de EU en Turkije afspraken om de stroom migranten naar Europa te beperken. Turkije zou 6 miljard euro krijgen voor onderdak, onderwijs en werk voor de 4 miljoen migranten, vooral uit Syrië, die het land opvangt.

Later legde de EU nog eens 3 miljard euro bij om de hulp voort te zetten. Deze deal diende als model voor soortgelijke akkoorden tussen de EU en andere landen zoals Tunesië, Mauritanië en Egypte.

Hoewel sinds het akkoord veel minder migranten de overtocht naar Griekenland hebben gemaakt, twijfelt de Europese Rekenkamer aan de effectiviteit van de Europese hulp aan Turkije.

De Europese Commissie houdt volgens de waakhond, die toeziet op de besteding van EU-geld, niet goed in de gaten of de hulp daadwerkelijk effect heeft.

Relevante data ontbreekt

Er ontbreken cijfers over het succes van de scholen die voor migranten zijn opgericht. Ook is het onduidelijk of migranten die aan een baan of eigen bedrijf zijn geholpen, daar ook daadwerkelijk mee verder kunnen.

De hulpprojecten worden vertraagd door overheidsbeleid, de hoge inflatie en de coronapandemie. Bovendien kunnen ze stilvallen als de Europese financiering opdroogt. De Europese Rekenkamer stelt dat de hulp aan Turkije mogelijk kosteneffectiever en impactvoller kan zijn.