Binnenland

Reservering noodzakelijk voor bijwonen Nationale Dodenherdenking op de Dam

30-04-2024 10:29

Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam, 4 mei. Foto Koen van Weel, via @AP

Redactie, TPO, 30 april 2024 – Om de Nationale Dodenherdenking op 4 mei bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam bij te wonen, dien je dit jaar vooraf een plek te reserveren, zo heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei bekendgemaakt. Zonder reservering is het niet mogelijk om de herdenking bij te wonen.

Om de deelnemers optimaal te bedienen en de herdenking voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken, is het vanaf dinsdag mogelijk om vooraf een plek te reserveren voor de herdenking op de Dam. Hierbij dien je een tijdslot voor aankomst te selecteren.

Spontane protestacties of verstoringen

Dit jaar worden extra veiligheidsmaatregelen getroffen tijdens de Nationale Dodenherdenking, vanwege de mogelijke kans op spontane protestacties of verstoringen. Er mogen maximaal 10.000 mensen op het plein aanwezig zijn en alle aanwezigen worden vooraf gefouilleerd.

Reserveringen kunnen voor één of twee personen worden gemaakt en zijn aan te vragen via Herdenkingopdedam.nl. Om een vlotte doorstroming te waarborgen, kunnen verschillende tijdslots worden geselecteerd. Bij aankomst op de Dam wordt de reservering gescand; zonder reservering is toegang tot de Dam niet mogelijk.

Noodverordening

Veiligheidsmaatregelen op de Dam worden dit jaar strikt gehandhaafd. De Amsterdamse driehoek en het Nationaal Comité 4 en 5 mei hebben in overleg met de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) extra maatregelen genomen om een waardige, beheerste en veilige herdenking op 4 mei te garanderen.

Zo stelt burgemeester Femke Halsema een noodverordening in, waardoor bewoners met uitzicht op de Dam hun ramen en deuren tijdens de herdenking gesloten moeten houden. Ook mogen ze niet op hun dakterras of balkon staan.

Daarnaast is het dit jaar verboden om vlaggen, borden of geluidsversterkende apparatuur mee te nemen. Aanwezigen worden hierop gefouilleerd voordat zij de Dam betreden.