Binnenland

RWE krijgt 124,9 miljoen subsidie voor groene waterstofproductie

30-04-2024 11:35

Waterstof
Shutterstock.

Redactie, TPO, 30 april 2024 – Energiebedrijf RWE ontvangt 124,9 miljoen euro aan subsidie voor de ontwikkeling van groene waterstofproductiefaciliteiten in Groningen. Dat meldt het bedrijf zelf in een verklaring, aldus het FD.

Het definitieve investeringsbesluit wordt eind dit jaar genomen en zal mede afhangen van de beschikbaarheid van tijdelijke infrastructuur, zoals een transportsysteem voor groene waterstof.

Stimulatie waterstofproductie via elektrolyse

De subsidie is toegekend door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en heeft als doel de productie van waterstof via elektrolyse te bevorderen. RWE’s aanvraag werd goedgekeurd in de eerste biedingsronde.

De geplande productiefaciliteit in de Eemshaven zal een elektrolyse-installatie van 50 megawatt huisvesten, waarbij elektriciteit afkomstig zal zijn van RWE’s windmolenpark Westereems.

RWE heeft reeds de benodigde milieu- en bouwvergunning voor het project en is in gesprek met potentiƫle afnemers. De fabriek wordt naar verwachting operationeel vanaf 2027. Het energiebedrijf heeft plannen om de komende jaren 55 miljard euro te investeren in de uitbreiding van zijn groene portfolio.