Politiek

Adema staat kersentelers toe bestrijdingsmiddelen te blijven gebruiken

01-05-2024 19:41

Kersen @Freepik

Redactie, TPO, 1 mei 2024 – Kersentelers kunnen nog een jaar lang gebruik maken van twee bestrijdingsmiddelen om hun gewassen te beschermen tegen een specifieke fruitvliegsoort. Demissionair landbouwminister Piet Adema (CU) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hij deze vrijstelling “nog eenmaal” verleent, meldt het ANP.

Dit besluit komt als reactie op een motie van de BoerBurgerBeweging (BBB), die een ruime meerderheid in de Tweede Kamer heeft gekregen.

 

Nederlandse kersenteelt stond op het spel

De vrijstelling geldt voor de middelen Tracer en Exirel, die potentieel schadelijk kunnen zijn voor het oppervlaktewater. De fruitteeltsector heeft sinds 2015 jaarlijks een vrijstelling aangevraagd en gekregen.

Aanvankelijk leek het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit dit jaar voor het eerst niet akkoord te gaan met de vrijstelling, wat tot grote bezorgdheid leidde bij de telers.

De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) waarschuwde zelfs voor het verdwijnen van de kersenteelt in Nederland vanwege de mogelijke gevolgen van het besluit.

Steeds meer telers houden zich aan de voorwaarden

Het ministerie had bezorgdheid geuit over de naleving van de voorschriften door telers, die essentieel zijn om de risico’s voor het milieu te beperken. Toch heeft Adema nu besloten om terug te komen op dit eerdere besluit. Hij benadrukt dat het aantal telers dat de voorschriften niet naleeft significant is afgenomen.

Zo heeft in 2023 slechts 42 procent van de kersentelers zich niet aan de voorwaarden gehouden, wat in schril contrast staat met een percentage van 92 procent in het verleden, zoals de minister opmerkt zonder daarbij een jaartal te noemen.