Buitenland

Israël neemt grensovergang Rafah in na ‘precieze terrorismebestrijdingsoperatie’

07-05-2024 11:45

inwoners van Rafah evacueren nadat het IDF een offensief aankondigde op 6 mei 2024 Foto: AFP

Redactie, TPO, 7 mei 2024 – Het Israëlisch defensieleger (IDF) heeft de Gazaanse zijde van de grensovergang bij Rafah ingenomen. Het offensief begon maandagavond en betrof een “precieze terrorismebestrijdingsoperatie om Hamas-terroristen en infrastructuur binnen specifieke gebieden van oostelijk Rafah te elimineren”, aldus een verklaring van het IDF op X.

Het IDF had eerder vernomen dat de Rafah Crossing in het oosten van Rafah voor terroristische doeleinden werd gebruikt.

Bron video: Bloomberg 

Tunnels

Twee dagen geleden werden er vanuit het gebied van de Rafah Crossing mortieren afgevuurd richting het gebied van de Kerem Shalom Crossing, waarbij vier IDF-soldaten omkwamen en nog veel meer gewond raakten.

Tijdens deze precieze terrorismebestrijdingsoperatie zijn drie tunnels ontdekt, die naar verluidt werden gebruikt voor terreurdoeleinden. De IDF meldt dat ongeveer twintig militanten zijn gedood tijdens de operatie maandagavond.

Israëlische militairen verklaren het gebied inmiddels “operationeel onder controle” te hebben en voeren doorzoekingen uit in het gebied. De grensovergang bij Kerem Shalom is ook gesloten als onderdeel van de maatregelen.

 

Evacuatie burgers

Zo’n 100.000 inwoners van oostelijk Rafah werden voorafgaand aan de operatie geadviseerd om tijdelijk te evacueren naar het uitgebreide humanitaire gebied in Al-Mawasi, met als doel hen te beschermen tegen eventuele verergeringen van het conflict. Velen gaven gehoor aan die oproep.

De IDF heeft naar eigen zeggen de uitbreiding van veldhospitalen, tenten en een toename van water-, voedsel- en medische voorraden in het gebied mogelijk gemaakt.

Mogelijk grootschalige aanval op Rafah

Rafah, gelegen in het zuiden van Gaza aan de grens met Egypte, fungeert als een belangrijke toegangspoort voor hulpgoederen en voedsel. De Gazaanse, door Hamas gecontroleerde, grensautoriteit bevestigt dat de grensovergang gesloten is en meldt de aanwezigheid van Israëlische tanks in het gebied.

Humanitaire organisaties melden dat de aanvoer van hulpgoederen via Rafah momenteel is gestopt.

Er zijn aanwijzingen dat Israël zich tevens voorbereidt op een grootschalige aanval op de stad. Inwoners in bepaalde delen van Rafah hebben opdracht gekregen om te vertrekken, wat wijst op mogelijke verdere militaire acties.