Politiek

Terugvordering subsidie loopt met sisser af voor BIJ1, De Jonge vordert ‘slechts’ 8600 euro terug

07-05-2024 15:30

BIJ1-fractievoorzitter Sylvana Simons in de Tweede Kamer.

Redactie, TPO, 7 mei 2024 – Het ministerie van Binnenlandse Zaken vordert 8.656,29 euro terug van BIJ1 inzake onterecht ontvangen subsidie in 2021, dat meldt minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Hugo de Jonge dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Eerder was er nog sprake van een terugvordering van ruim 127.000 euro aan onterecht ontvangen subsidiegelden.

Politieke jongerenorganisatie

De subsidie was toegekend aan de politieke partij voor een wetenschappelijk instituut, de jongerenorganisatie en een buitenlandse instelling, maar BIJ1 kon voor deze activiteiten geen goedkeurende accountantsverklaring inleveren.

Zonder een door een accountant gecontroleerd verslag is het moeilijk om te bepalen of subsidies op een correcte manier zijn toegekend. De partij kreeg afgelopen oktober al een waarschuwing van het ministerie, omdat de documenten te laat en onvolledig waren ingeleverd.

Echter, na een bezwaarschrift van BIJ1, een aanvullend onderzoek van een accountant en de toelichting van de politieke partij tijdens een hoorzitting, heeft de minister “besloten om de subsidie vast te stellen op het bedrag waarvan BIJ1 de rechtmatigheid van bestedingen van het wetenschappelijk instituut heeft kunnen aantonen.’

Wel blijft volgens De Jonge staan dat BIJ1 niet de rechtmatigheid van de besteding heeft kunnen aantonen voor zijn politieke jongerenorganisatie.

De Jonge: “De subsidie wordt hiermee vastgesteld op 414.115 euro, waarvan 119.184 euro geoormerkt is voor het wetenschappelijk instituut van BIJ1. De oorspronkelijk verleende subsidie aan BIJ1 is 528.464,11 euro, waarvan 422.771,29 euro reeds als voorschot is uitgekeerd. Daarom wordt overgegaan tot terugvordering van 8.656,29 euro. Het terugvorderingsbedrag is aangepast en het bezwaar is deels gegrond verklaard.”

Subsidie op basis van ledental

Het ministerie van Binnenlandse Zaken is verantwoordelijk voor het verstrekken van subsidies aan politieke partijen. Alle politieke partijen vertegenwoordigd in de Tweede en Eerste Kamer hebben recht op subsidie op basis van hun ledental.

Om in aanmerking te komen, moeten partijen minimaal 1000 leden hebben die jaarlijks minstens 12 euro contributie betalen. Jaarlijks wordt er een bedrag tussen de 20 en 30 miljoen euro verdeeld onder de partijen.

BIJ1 is na de verkiezingen van 22 november 2023 niet meer teruggekeerd in de Tweede Kamer.