Binnenland

Twee van terrorisme verdachte Nederlandse vrouwen opgehaald uit Syrië

07-05-2024 14:40

Dilan Yeşilgöz VVD
Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz (VVD)

Redactie, TPO, 7 mei 2024 – Twee Nederlandse vrouwen, beiden verdacht van terroristische misdrijven, zijn samen met hun twee kinderen uit Syrië naar Nederland overgebracht, dat melden demissionaire ministers Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) en Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Bij aankomst in Nederland zijn de verdachten gearresteerd voor strafrechtelijke vervolging. De kinderen zijn overgedragen aan de Raad voor de Kinderbescherming.

Voorkomen straffeloosheid verdachten

Na een uitspraak van de rechtbank Rotterdam op 21 december 2023, heeft de minister van Justitie en Veiligheid de Tweede Kamer op 29 februari 2024 geïnformeerd, dat het kabinet gesprekken zou voeren met de relevante (internationale) partijen om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om de verdachten naar Nederland over te brengen voor berechting.

“Na een zorgvuldig voorbereidingsproces, waarin alle relevante feiten en complexe omstandigheden in ogenschouw zijn genomen, zag het kabinet een mogelijkheid tot overbrenging met behulp van de VS”, aldus een verklaring van beide ministers. Het kabinet wil met de overbrenging naar Nederland voorkomen, dat de twee verdachten straffeloos blijven.