Politiek

Plasterk trekt zich terug voor premierschap: ‘Ik ben niet langer beschikbaar’

20-05-2024 13:29

Ronald Plasterk, foto @AP/ Geert Vanden Wijngaert

Redactie, TPO, 20 mei 2024 – Oud-informateur Ronald Plasterk heeft zich teruggetrokken als kandidaat voor het premierschap, dat meldt De Telegraaf. De krant zegt een verklaring van hem in handen te hebben.

Plasterk: “Ik ben niet langer beschikbaar”. Hij benadrukt dat de berichten over hem onjuist zijn, maar dat deze zijn benoeming tot minister-president in de weg staan.

Plasterk: “Er zijn de laatste tijd berichten verschenen waarin mijn integriteit in twijfel wordt getrokken en die belemmerend zouden werken voor mijn eventuele functioneren als minister-president, ook al zijn ze onjuist. De gedane beschuldigingen zijn in essentie onwaar en voor het overige futiel. Ik ben volledig integer, en was bereid om die integriteit uitputtend te laten toetsen door de formateur en zijn adviseurs. Ik ben niet langer beschikbaar om de leider van het kabinet te worden. Ik dank de vele mensen die vertrouwen in mij hebben uitgesproken. Tenslotte vertrouw ik er op dat dit kabinet er komt, dat goede plannen heeft voor het land.”

Zijn terugtrekking betekent dat Geert Wilders (PVV) nu een nieuwe kandidaat voor het premierschap moet voordragen. Wilders had aanvankelijk zelf ambities om minister-president te worden, maar legde die terzijde op verzoek van NSC. Het is nu de vraag wie in aanmerking zal komen voor deze politieke topfunctie.

‘Je verdient dit niet, maar ik begrijp je besluit’

Geert Wilders reageerde op Plasterks terugtrekking met veel respect en begrip. “Ik heb heel veel respect voor je, Ronald. Je verdient dit niet, maar ik begrijp je besluit. Je zou wat mij betreft een uitstekende minister-president zijn geweest.”

Wilders had vorige week de partijleiders van VVD, NSC en BBB officieel laten weten dat hij met PvdA’er Plasterk in zee wilde voor het premierschap. Volgens Haagse bronnen viel dit slecht bij NSC-leider Pieter Omtzigt, die eerst excuses van Plasterk wilde na een eerdere ruzie over het lenen van een dienstauto.

 

Patentaanvraag op een kankertherapie

In reactie op deze kwestie bood Plasterk zijn excuses aan Omtzigt aan via een ingezonden brief in De Telegraaf. Daarnaast is Plasterk verwikkeld in een kwestie uit zijn verleden als wetenschapper. Het Amsterdam UMC onderzoekt, in samenwerking met Plasterk, of zijn patentaanvraag op een kankertherapie volgens de regels is verlopen.

De beslissing van Plasterk om zich terug te trekken, legt de verantwoordelijkheid bij Wilders om een nieuwe kandidaat voor het Torentje naar voren te schuiven. Dit opent de vraag wie nu de politieke topfunctie zal bekleden en hoe dit de verdere formatie en het toekomstige kabinet zal beïnvloeden.