Politiek

Toekomstig formateur Van Zwol verklaart een nieuwe premierskandidaat te hebben

21-05-2024 14:31

Informateurs Richard van Zwol (l) en Elbert Dijkgraaf overhandigen het 'Hoofdlijnenakkoord 2024 – 2028' aan de voorzitter van de Tweede Kamer, Martin Bosma (r). @Zamire Willems, TPO, tv-uitzending NOS.

Redactie, TPO, 21 mei 2024 – Richard van Zwol, de toekomstig formateur, spreekt dinsdag al met de PVV, VVD, NSC en BBB.

Hij geeft aan een nieuwe kandidaat voor de post van minister-president te hebben, maar wil hierover verder geen details geven, meldt het ANP. Echter, direct daarna weerspreekt Van Zwol zijn eerdere verklaring.

Toen een verslaggever hem dinsdag vroeg of er “zicht is op een nieuwe naam”, antwoordde Van Zwol: “Ja, maar daar doe ik in deze fase waar de formatie nog niet is gestart, natuurlijk geen mededelingen over.”

Direct daarna ontkent hij gezegd te hebben dat er zicht is op een nieuwe premier: “Dat soort misverstanden krijg je als je met een paar mensen in de deuropening van de lift staat.” Vervolgens gingen de liftdeuren dicht.

Motie voor officiële benoeming Van Zwol

Woensdag debatteert de Tweede Kamer vanaf 10.15 uur over het eindverslag van informateurs Van Zwol en Elbert Dijkgraaf.

Onder hun begeleiding bereikten de vier partijen vorige week een akkoord op hoofdlijnen, na bijna zes maanden onderhandelen. Tijdens het debat woensdag zal een motie worden ingediend om Van Zwol officieel tot formateur te benoemen.

De toekomstige coalitie is nog steeds zonder premier. Ronald Plasterk kondigde maandag aan dat hij zich terugtrekt als kandidaat voor het premierschap.

Dat heeft onder meer te maken met een lopend onderzoek van de Universiteit van Amsterdam naar zijn patentclaims, zijn slechte verhouding met de NSC en een mea culpa richting Pieter Omtzigt middels een korte, open brief in De Telegraaf afgelopen vrijdag.

In een verklaring die De Telegraaf maandag in handen kreeg, schrijft Plasterk:

“Er zijn de laatste tijd berichten verschenen waarin mijn integriteit in twijfel wordt getrokken en die belemmerend zouden werken voor mijn eventuele functioneren als minister-president, ook al zijn ze onjuist. De gedane beschuldigingen zijn in essentie onwaar en voor het overige futiel. Ik ben volledig integer, en was bereid om die integriteit uitputtend te laten toetsen door de formateur en zijn adviseurs. Ik ben niet langer beschikbaar om de leider van het kabinet te worden. Ik dank de vele mensen die vertrouwen in mij hebben uitgesproken. Tenslotte vertrouw ik er op dat dit kabinet er komt, dat goede plannen heeft voor het land.”

BBB-leider Caroline van der Plas wilde niets kwijt over haar gesprek later dinsdag met Van Zwol, maar benadrukt dat er nog overleg nodig is over de mogelijke kandidaat-premier. Ze waardeert dat Van Zwol al snel actie onderneemt.

Lees ook: Plasterk trekt zich terug voor premierschap: ‘Ik ben niet langer beschikbaar’