Buitenland

Israël roept bondgenoten op: ‘Negeer eventuele arrestatiebevelen tegen Netanyahu en Gallant’

22-05-2024 15:26

Benjamin Netanyahu Foto: Leo Correa/AFP/Getty Images

Redactie, TPO, 22 mei 2024 – Israël heeft zijn bondgenoten opgeroepen om vooraf duidelijk te maken dat ze eventuele arrestatiebevelen tegen premier Benjamin Netanyahu en defensieminister Yoav Gallant zullen negeren, meldt het RD.

Deze oproep komt nadat de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC), Karim Kahn, heeft verzocht om arrestatiebevelen tegen de twee Israëlische leiders. Dat zou betekenen dat ze zouden moeten worden opgepakt in landen, die lid zijn van het strafhof.

‘Voer de arrestatiebevelen niet uit’

Tal Heinrich, woordvoerder van de Israëlische regering:

“We roepen alle landen in de beschaafde, vrije wereld –landen die terroristen verachten– op om Israël te steunen. Jullie zouden deze stap moeten veroordelen. Zorg ervoor dat het ICC begrijpt waar u staat. Verzet u tegen de beslissing van de aanklager en verklaar dat u, zelfs als er arrestatiebevelen worden uitgevaardigd, niet van plan bent deze ten uitvoer te leggen. Omdat dit niet over onze leiders gaat, maar over ons voortbestaan.”

Heinrich wil echter niet zeggen of Netanyahu en Gallant de landen die lid zijn van het ICC vermijden, als er daadwerkelijk arrestatiebevelen worden uitgevaardigd. Hij bleef vaag over mogelijke reisbeperkingen voor de twee leiders in dat scenario.

Wereldwijde verdeeldheid over besluit Kahn

De hoofdaanklager van het ICC stelt dat er “gegronde redenen” zijn om te geloven dat Netanyahu en Gallant zich schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Hij heeft ook om arrestatiebevelen gevraagd tegen drie Hamasleiders voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, die op 7 oktober plaatsvonden. Het besluit van Khan heeft wereldwijd tot verdeelde reacties geleid.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Hanke Bruins Slot, benadrukt dat Nederland zich niet bemoeit met het ICC: “Het is voor mij natuurlijk wel klip-en-klaar dat er een groot verschil is tussen een terroristische organisatie als Hamas en een democratische staat zoals Israël”.

Andere landen, zoals China en Italië, reageren verschillend. China benadrukt de noodzaak van objectiviteit en onpartijdigheid bij het ICC, terwijl Italië de vergelijking tussen Hamas en Israël als volkomen onacceptabel beschouwt.

Frankrijk gaf aan het ICC en zijn onafhankelijkheid te steunen in de strijd tegen straffeloosheid. Het land benadrukt dat het aan het hof zelf is om te bepalen of er daadwerkelijk arrestatiebevelen moeten worden uitgevaardigd.

Ondertussen noemt de Amerikaanse president Joe Biden de aanvraag van de aanklagers “schandalig”, waarmee hij duidelijk zijn afkeuring uitover de stap van het ICC.