Economie

ASML investeert 80 miljoen euro in onderzoek aan de TU Eindhoven

23-05-2024 08:46

ASML
Poetra.RH / Shutterstock.com

Redactie, TPO, 23 mei 2024 – Chipmachinemaker ASML gaat de komende tien jaar 80 miljoen euro investeren in onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven, meldt het ANP. Dit geld wordt ingezet voor promotieonderzoek op gebieden zoals natuurkunde, technologie en kunstmatige intelligentie (AI).

Daarnaast gaan de universiteit en het techbedrijf gezamenlijk onderzoek verrichten.

Cleanroom

De TU Eindhoven beschrijft deze samenwerking als een win-winsituatie. Volgens de universiteit kan de investering van ASML “grensverleggende” nieuwe kennis opleveren, die zowel maatschappelijk als economisch van belang is. ASML zal op zijn beurt profiteren van de opleiding van promovendi tot “topspecialisten” die hard nodig zijn in de chipsector.

Daarnaast draagt ASML financieel bij aan de bouw van een nieuwe ‘cleanroom’, een geavanceerde onderzoeksruimte waar de lucht vrij is van zelfs de kleinste stofdeeltjes om vervuiling van onderzoeksmateriaal te voorkomen.

De TU Eindhoven verwacht zelf ruim 100 miljoen euro te investeren in het cleanroomgebouw en de aanstelling van nieuwe promovendi.

‘Project Beethoven’

Roger Dassen, financieel topman van ASML: “Hiermee investeren we in de wetenschap in Nederland en in het opleiden van experts.” Robert-Jan Smits, voorzitter van het college van bestuur van de universiteit, voegt daaraan toe: “We zijn trots dat we hiermee een enorme boost geven aan de stevige samenwerking die we al tientallen jaren hebben.”

Eind vorig jaar sloeg de toenmalige ASML-topman Peter Wennink nog alarm over het vestigingsklimaat voor techbedrijven in Nederland. Een verslechtering daarvan zou volgens hem het toekomstige verdienvermogen van Nederland onder druk zetten.

In reactie hierop lanceerde het demissionaire kabinet ‘Project Beethoven’ om ASML te stimuleren om in Nederland te blijven groeien. Samen met de regio Eindhoven zegde het kabinet 2,5 miljard euro toe om de halfgeleidersector in Noord-Brabant te versterken.

De uitgebreide samenwerking tussen ASML en de TU Eindhoven is een belangrijke stap in dit proces, aldus de universiteit.

Lees ook: ASML en TSMC kunnen chipproductiemachines op afstand uitschakelen, als China Taiwan binnenvalt