Binnenland

Groep moslims doet aangifte tegen BBB-politica Mona Keijzer om uitspraak

24-05-2024 11:56

Mona Keijzer CDA
Mona Keijzer in VI Vandaag. Screenshot SBS/Youtube.

Redactie, TPO, 24 mei 2024 – Een groep moslims doet aangifte tegen BBB-politica Mona Keijzer wegens een uitspraak in de talkshow Sophie & Jeroen, waarin ze zei dat ‘Jodenhaat bijna onderdeel is van de islamitische cultuur’, meldt het AD.

Volgens de aangevers is deze opmerking beledigend en zet Keijzer aan tot haat, geweld en discriminatie van moslims.

‘Holocaust onderdeel maken van de inburgeringscursus’

Keijzer maakte haar uitspraak vorige week vrijdag in de talkshow, terwijl ze een toelichting gaf op het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet. In dit plan staat dat er strengere eisen moeten worden gesteld aan integratie, waaronder het informeren van nieuwkomers over de Holocaust tijdens de inburgeringscursus.

De politica stelt dat veel asielmigranten uit landen met een islamitisch geloof komen: “We weten dat daar Jodenhaat bijna onderdeel is van de cultuur”. Presentatrice Sophie reageerde meteen met “Dat is een heftige uitspraak”, daarin gesteund door tafelgast en schrijver Arnon Grunberg, die de woorden van Keijzer verdraaide dan wel anders interpreteerde, dan hoe ze volgens Keijzer bedoeld waren.

Grunberg: “Ik denk niet dat we moeten doen of antisemitisme, Jodenhaat, puur een probleem is van mensen met een islamitische achtergrond. Dat is een absolute ontkenning, dat is echt schandelijk en daarmee speelt u twee minderheden tegen elkaar uit”, waarop Keijzer de reactie van Grunberg direct corrigeerde door te zeggen: “Dat is niet wat ik beweer, het is niet zo dat het alleen bij mensen uit islamitische landen speelt, anders hadden we de Holocaust niet gehad”.

‘Ze beschuldigt ons van antisemitisme’

Hoewel Keijzer meermaals aangaf dat ze niet alle moslims bedoelt en niet alle moslims over één kam geschoren kunnen worden, bleef ze vanuit zowel Grunberg als Sophie kritiek krijgen.

Keijzer: “Nu lijkt het of dat ik zeg dat iedereen die uit een islamitisch land komt een hekel heeft aan joden, dat is niet zo. Als dat zo is overgekomen, maak ik bij deze excuses, want dat heb ik niet zo bedoeld. Maar het is absoluut een probleem en het moet onderdeel worden van de inburgering.”

Toch vindt de groep die nu aangifte tegen de politica doet haar duiding en excuses onvoldoende. De aangevers vinden dat Keijzer niet zomaar weg mag komen met haar uitspraken. “Dit maakt ons boos, doet pijn en we zijn ook bezorgd,” zegt initiatiefnemer Kasim Tekin.

De historicus, geschiedenisdocent en publicist zag het fragment niet live, maar kreeg het de volgende ochtend te zien op zijn telefoon. “Je begint je dag goed, maar ziet dan hoe je als moslimgemeenschap weer wordt zwartgemaakt op nationale tv. Dat moet stoppen.”

Volgens Tekin zaait Mona Keijzer verdeeldheid door moslims tegenover niet-moslims te zetten. “Ze beschuldigt ons van antisemitisme, terwijl moslims in de geschiedenis, waaronder de Holocaust, nooit de oorzaak van Joodse angst zijn geweest. Wat geeft haar het recht om ons zo af te schilderen? Dit is zeer pijnlijk en zorgwekkend. Met deze stemmingmakerij bereidt ze Nederland voor op nieuwe wetten waar vooral moslims onder zullen lijden.”

Negen advocaten en juristen

Het excuus dat Keijzer maakte, is volgens Tekin geen echt excuus. “Het was een ‘sorry dat het zo overkwam’, maar ze herhaalde daarna opnieuw dat Jodenhaat een islamitisch probleem zou zijn.” De aangifte is medeondertekend door negen advocaten en juristen.

Advocaat Reinout Sterk staat de groep juridisch bij en vindt ook dat Mona Keijzer voor haar uitspraken vervolgd moet worden. Volgens hem heeft Keijzer bewust nagedacht over haar woordkeuze, waarbij ze het woord moslims bijna niet gebruikt. Toch is het volgens hem duidelijk dat moslims worden beledigd door haar uitspraken.