Binnenland

Akkoord voor gesloten opvanglocatie kansarme asielzoekers in zicht

12-06-2024 13:05

Asielzoekers
Foto: COA/Inge van Mil

Demissionair staatssecretaris van Asiel en Migratie, Eric van der Burg (VVD), is “nagenoeg” rond met een gemeente die een gesloten locatie voor kansarme asielzoekers binnen haar grenzen wil hebben.

 

Redactie, TPO, 12 juni 2024 – Volgens het Europees migratiepact moet Nederland binnen twee jaar zo’n gesloten locatie hebben. Er wordt al jarenlang gezocht naar een locatie voor een tweede aanmeldcentrum, naast Ter Apel. Zo ook naar speciale opvang voor overlastgevende asielzoekers, meldt het ANP.

Kansarme asielzoekers, voornamelijk uit veilige landen zoals Marokko en TunesiĆ«, maken vrijwel geen kans op asiel. Het concept van een ‘gesloten locatie’ blijkt cruciaal te zijn om de betreffende gemeente te overtuigen.

Hoewel gemeenten over het algemeen terughoudend zijn in het huisvesten van deze groep vanwege overlast, tonen ze bereidheid als de asielzoekers niet naar buiten mogen.

‘Asielopvang zonder overlastproblematiek’

Van der Burg benadrukt dat een gesloten opvanglocatie niet alleen werkgelegenheid biedt, maar ook bijdraagt aan de asielopvang zonder overlastproblematiek.

Dit leidde tot kritiek vanuit de Tweede Kamer, waarbij Kati Piri (GroenLinks-PvdA) de situatie als “triest” bestempelt en stelt dat gevangenissen wel acceptabel zijn, maar het opvangen van vluchtelingen niet.

De betreffende gemeente wordt door Van der Burg niet bij naam genoemd. Hij benadrukt dat deze gemeente al meer doet op het gebied van reguliere asielopvang dan verwacht kan worden, en dat als andere gemeenten dezelfde inzet zouden tonen, het opvangprobleem grotendeels zou worden opgelost.