Buitenland

Hezbollah bevestigt dood hoogste commandant bij luchtaanval Zuid-Libanon

12-06-2024 09:39

Libanese mannen inspecteren een verwoest huis in het zuidelijke dorp Adloun, Libanon, dat tijdens een spervuur tussen Israel en Hezbollah is getroffen. Foto @Mohammad Zaatari/AP

De terroristische groepering Hezbollah heeft de dood bevestigd van zijn hoogste commandant bij een luchtaanval in Zuid-Libanon. Volgens de verklaring van Hezbollah is Taleb Abdullah (55) gedood bij een vermeende Israëlische nachtelijke luchtaanval.

 

Redactie, TPO, 12 juni 2024 – Abdullah zou de hoogste Hezbollah-commandant zijn die sinds 7 oktober is omgekomen, wat zijn dood bijzonder significant maakt voor de organisatie, meldt i24News.

De luchtaanval vond plaats in de stad Jouaiyya, waar naast Abdullah ook twee andere Hezbollah-terroristen het leven lieten: Muhammad Hussein Sabra (51) en Ali Salim Sufan (53).

Hezbollah beschrijft deze aanvallen als “op weg naar Jeruzalem”, een term die zij gebruiken voor Israëlische aanvallen. De uit de Zuid-Libanese stad Aadachit afkomstige Abdullah zou een regionale afdeling van Hezbollah in Zuid-Libanon hebben geleid.

Zijn dood betekent een grote klap voor de terroristische groepering. Eerder dit jaar verloor Hezbollah al een andere belangrijke commandant, Wissam al-Tawil. Het plaatsvervangend hoofd van de elite-eenheid Radwan werd in januari door het Israelisch leger (IDF) gedood.

Waarschuwingssirenes Noord-Israël

Met de recente gebeurtenissen wordt de spanning in de regio verder opgevoerd. Hezbollah lijkt aanzienlijke verliezen te lijden onder zijn hogere echelons.

De afgelopen weken klinken er dagelijks meerdere drone- en raketwaarschuwingssirenes in Noord-Israël, door vanuit Zuid-Libanon gelanceerde raketten en drones, gevolgd door hevig kruisvuur tussen het Israelisch leger, Hezbollah en mogelijk ook andere terroristische groeperingen.

De ‘Iron Dome’, een zeer geavanceerd raketafweersysteem bedoeld om Israëlische burgers tegen raketaanvallen vanuit naburige gebieden te beschermen, voorkomt dat de meeste raketten inslaan.