Politiek

Kabinet-Schoof: dertien staatssecretarissen en vijftien ministers

12-06-2024 10:48

Dick Schoof, schermafdruk informatievideo Rijksoverheid

Het aanstaande kabinet-Schoof krijgt dertien staatssecretarissen. Hierdoor wordt het, ondanks het schrappen van vier ministersposten, net zo groot als het demissionaire kabinet-Rutte IV met 29 bewindspersonen.

 

Redactie, TPO, 12 juni 2024 – De PVV mag vier staatssecretarissen leveren, terwijl VVD, NSC en BBB ieder drie staatssecretarissen leveren, dat melden bronnen aan De Telegraaf. Naast de partijloze premier Dick Schoof telt het nieuwe kabinet vijftien ministers.

De PVV krijgt vijf ministersposten, de VVD en NSC ieder vier, en de BBB twee. Dinsdag lekten details uit over de postenverdeling en de namen van mogelijke bewindspersonen.

Mogelijke postenverdeling

Voor de PVV worden Kamerleden Gidi Markuszower en Fleur Agema genoemd als mogelijke ministers van Migratie en Volksgezondheid.

De VVD stelt waarschijnlijk Eelco Heinen voor als minister van Financiƫn en Sophie Hermans als minister van Klimaat en Groene Groei. Hermans wordt ook vicepremier.

NSC schuift Eddy van Hijum naar voren voor de positie van minister van Sociale Zaken, terwijl Mona Keijzer van de BBB wordt genoemd als mogelijke woonminister en vicepremier namens haar partij.