Buitenland

Hezbollah belooft intensievere aanvallen na dood commandant

13-06-2024 11:02

Leden van de terreurgroep Hezbollah dragen de doodskist van hun senior commandant Abu Taleb die tijdens een Israëlische luchtaanval op 12 juni 2024 gedood werd. Foto @Bilal Hussein/AP.

Hezbollah gaat zijn aanvallen langs de grens tussen Libanon en Israël intensiveren. De Libanese terreurgroep wil de dood wreken van zijn senior militaire commandant, Taleb Sami Abdullah. Hij kwam dinsdag door een Israëlische luchtaanval om het leven.

 

Redactie, TPO, 13 juni 2024 – “Ons antwoord na het martelaarschap van Abu Taleb zal zijn om onze operaties te intensiveren in ernst, kracht, kwantiteit en kwaliteit. Laat de vijand ons maar verwachten op het slagveld”, aldus senior Hezbollah-functionaris Hachem Saffieddine tijdens een uitvaartceremonie voor Taleb Sami Abdullah, ook wel bekend als Abu Taleb.

Woensdag vuurde Hezbollah een enorme lading raketten af op Noord-Israël. Hierdoor liepen de spanningen verder op, terwijl een internationaal gesteund plan voor een staakt-het-vuren in Gaza in de lucht hing, meldt AP.

Hezbollah, een door Iran gesteunde bondgenoot van de Palestijnse terreurgroep Hamas, wisselt bijna dagelijks vuur uit met Israël sinds de Israël-Hamas oorlog op 7 oktober begon. De terreurgroep zegt alleen te zullen stoppen als er een wapenstilstand in Gaza komt. Dit heeft de vrees voor een regionale escalatie doen toenemen.

‘Logisch dat Abu Taleb permanent doelwit was’

Abu Taleb (55) werd dinsdagavond gedood bij een luchtaanval. Woensdagmiddag werd zijn kist naar het bolwerk van Hezbollah in Zuid-Beiroet gebracht. Honderden Hezbollah-aanhangers en hoge functionarissen van de militante groep woonden de ceremonie bij. Het lichaam werd naar Abdullah’s geboortedorp Aadschit gebracht voor de begrafenis.

“Het is logisch dat Abu Taleb een permanent doelwit was,” zei Saffieddine, eraan toevoegend dat de senior militaire commandant had deelgenomen aan militaire operaties van Hezbollah, waaronder de 34-daagse Israël-Hezbollah oorlog in 2006.

Cicra 215 projectielen afgevuurd op Israël

Woensdagochtend loeiden de luchtsirenes in Noord-Israël, het Israëlische leger (IDF) meldde dat er ongeveer 215 projectielen vanuit Zuid-Libanon waren afgevuurd – een van de grootste aanvallen sinds het begin van de laatste gevechten.

 

Er waren geen directe meldingen van slachtoffers. Sommige projectielen werden onderschept, terwijl andere branden in struikgewas veroorzaakten. Hezbollah zei dat het geleide en ongeleide raketten had afgevuurd op twee militaire bases, als vergelding voor de dood van Abu Taleb.

De Israëlische aanval van dinsdag vernietigde een huis waar Abu Taleb en drie andere functionarissen vergaderden, ongeveer 10 kilometer van de grens. Het IDF zegt dat de aanval deel uitmaakte van een aanval op een Hezbollah commandocentrum, dat de afgelopen maanden werd gebruikt om aanvallen op Israël te coördineren.

“Abdullah was een van Hezbollah’s meest senior commandanten in Zuid-Libanon die een groot aantal aanvallen op Israëlische burgers plande, bevorderde en uitvoerde,” aldus het IDF.