Column

DWDD Muziek Top 5: De Wereld Faalt Doorrrr

19-05-2011 16:00

De befaamde minuut bij DWDD. Je mag komen spelen met je band (of DJ) en je krijgt een minuut om je te presenteren. De een vindt het te lang  (dat kan) , de ander vindt het weer te kort.  Hoe dan ook, je speelt en er kijken heul veel mensen. Bovendien ben je die dag de beste band van het moment en de komende verjaardagen ben je even helemaal de man. Jij, als te gekke muzikant, speelde in DWDD. Hartstikke leuk allemaal. Mits het allemaal goed gaat natuurlijk en laat dat nou net niet altijd het geval zijn. Na het Top Vijf-succes van vorige week zocht ik deze week de vijf mooiste DWDD-fails (op muziekgebied dan) bij elkaar. Kijkt, luister en huiver, dit is De Wereld Faalt Doorrrrr!

#5
Op nummertje vijf iemand die zijn lied niet ten gehore bracht in “de minuut”, nee, op nummer vijf iemand die door de DWDD-redactie zo legendarisch werd geacht (om dat hij dat misschien ook wel een beetje is), dat hem gevraagd werd  voor de DWDD-recordings op Johnny Cash-achtige wijze een akoestisch covertje te spelen van een van zijn favoriete nummers. Zo gezegd zo gedaan. Bijna dan. Dames en heren, ontmoet Hans Vandenburg (Gruppo Sportivo) met zijn versie van Talking Heads’ Psycho Killerrrrr. Ukelele en meer dan vijftien valse noten inbegrepen.

#4
Goed, je bent Jasper Schuringa en je hebt zojuist een paar honderd levens gered door een plofnigeriaan die een vliegtuig aan gort wilde vuurwerken op de bakkes te rossen. Vet heroïsch allemaal. Je komt terug naar Nederland, waar je inmiddels een held bent, en DWDD belt: “Jasper, jij komt bij ons in de uitzending en dan mag jij bepalen welke act er op komt treden. Als cadeau.” ‘YES!’ denk je, en je vraagt of De Jeugd van Tegenwoordig komt. Wel, die komen. En dan doen ze dit. Ze spelen een medley, maar dan niet. Rappen, maar dan niet. Het is net niks. Daar zit je dan, als Jasper Schuringa zijnde, en je denkt terug aan die keer dat je bij de snackbar een friet met bestelde, en vervolgens gefrituurde stront met halvanaise kreeg voorgeschoteld…

#3
Op de derde plek wederom een lied uit de serie DWDD-recordings. Gespeeld wordt het nummert Going Out West van Tom Waits. “Vet leuk en uniek, iets van Tom Waits in DWDD!” denk je dan. Wel, niet dus. Torre Florim, in het dagelijks leven voorman van De Staat en dus een genie, levert hier zijn slechtste stukje muziek ooit af. Alsof het heerschap – en het spijt me toch ten zeerste een mijner helden zo te moeten neerzetten – straalbezopen ter plekke een heel, heel, heel slecht liedje verzint. “Zo erg?” Zo erg.

#2
Legendarisch stukje televisie als heuse runner-up. Mocht u het afgelopen week niet gezien hebben: (niet onverdienstelijk) rappert Kleine Viezerik mag ter ere van Maxima’s 40e verjaardag een liedje voor haar zingen (“Kan ik je misschien verleiden om te chillen met mij” dus.) Allemaal leuk en aardig, ware het niet dat onze begrillde vriend live, voor een kijkertje of 1,2 miljoen, zijn tekst kwijt raakt. Gelukkig heeft het meneer hier een goeie 2.0 oplossing voor. Dit is op je rijexamen op komen dagen met een fietshelm. Dit is een hele avond hardop ruften op je eerste date. Dit is falen op Olympisch niveau. Dit. Doet. Pijn.

#1
En dan nu een ware nummer één. Waar u bij de vorige vier misschien nog “Ach god…” heeft kunnen denken, daar raakt iedereen die ook maar iets met muziek heeft bij het volgende filmpje spontaan drie weken geconstipeerd. De volgende band bracht na 24 jaar, en met grootse plannen hoor, weer eens singeltje uit. “Over geld en de maatschappij en de grote boze wereld. En dan lekker tegen zijn. Kan niet missen”, moet de band gedacht hebben. ‘O, en weet je wat, dan huren we zo’n knul die op muziek praat in!” “Een rapper?” “Ja, zo’n ding ja.” En vandaar de werkelijk briljante toevoeging rapper Dinkey. Dit, dames en heren, dit is wat je noemt slechte kutmuziek. Slechte kutmuziek met meer dan een miljoen kijkers welteverstaan. Ontmoet Noodweer met Alles voor het geld. Man, man, man…

Hele clip hierrrr:

Tot zover @debroervanroos, uw scoutend oog voor talent en non-talent. Tot volgende week!