Een eerlijk verhaal over Europa

16-05-2014 11:01

Als de EU niet zou bestaan. Zouden we dan ook al bijna zeventig jaar vrede, vrijheid en welvaart kennen? Zouden we dan vrij kunnen reizen door Europa, er kunnen wonen, werken, studeren, zaken doen en op vakantie kunnen gaan? Zouden we gezonde en veilige producten kunnen kopen? Dit alles lijkt zo vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Ons dagelijkse leven zou er weleens heel anders uit kunnen zien.

Dit jaar herdenken we het begin van de Eerste Wereldoorlog honderd jaar geleden. Na twee verschrikkelijke wereldoorlogen werd besloten tot samenwerking binnen Europa. De Europese Unie staat voor mij nog altijd voor vrede, vrijheid en welvaart. Ooit begonnen met zes founding fathers, waaronder Nederland, werken nu 28 lidstaten, ondanks alle cultuurverschillen, in harmonie samen aan de uitdagingen waar we in Europa voor staan. Dat is niet vanzelfsprekend, zelfs uniek in de wereld.

Een goede balans in Europa

Samenwerken binnen Europa is belangrijk. Ook in het licht van veranderende machtsverhoudingen in de wereld hebben we de Europese Unie nodig. Namens de ChristenUnie zet ik me in voor een goede balans in Europa. Enerzijds Europese samenwerking op vraagstukken die over de landsgrenzen reiken. Denk aan milieu, handel, transport en vluchtelingen. Anderzijds voor een sterke rol en behoud van bevoegdheden van de lidstaten zelf. Lidstaten moeten zelf kunnen bepalen hoe ze om willen gaan met vraagstukken als de zorg, het onderwijs en onze pensioenen.

Een rechtvaardig, duurzaam en innovatief Europa is daarbij mijn streven.

Rechtvaardig: uitbannen mensenhandel

Dat betekent opkomen voor godsdienstvrijheid en mensenhandel bestrijden. In Europa zijn 140.000 mensen, voornamelijk vrouwen, slachtoffer van mensenhandel, met seksuele uitbuiting tot gevolg. Het is een grensoverschrijdend vraagstuk dat zoveel mogelijk bij de bron moet worden aangepakt en vraagt om intensieve samenwerking tussen justitie en politie van de lidstaten en derde landen.

Duurzaam: één Europese energiemarkt

Het betekent ook werken aan hernieuwbare energie en energiebesparing. En aan één Europese energiemarkt, zodat we als Europa zelf kunnen voorzien in onze energievoorziening en minder afhankelijk worden van Rusland. Daarvoor moeten we de energienetwerken koppelen en stroomkabels over de grens aanleggen.

Innovatief: sterke, duurzame economie

En we moeten werken aan een sterke, duurzame en innovatieve economie, die ook de uitdagingen rondom de vergrijzing aan kan. Kansen liggen er voor innovatie en werkgelegenheid. Denk aan diensten en voorzieningen gerelateerd aan ICT zoals e-health. Het bevorderen van actief en gezond ouder worden is belangrijk om de negatieve effecten van de vergrijzing te beperken.

Eerlijk verhaal

De Europese Unie bestaat. Daarom kunnen we internationaal samenwerken waar onderwerpen groter zijn dan landsgrenzen. Maar een Europese aanpak is niet overal voor nodig, er blijft een belangrijke rol weggelegd voor de lidstaten zelf. Het is daarmee geen gemakkelijk verhaal met alleen maar JA of NEE, wel een eerlijk verhaal.

Kies op 22 mei 2014 voor een versterking van dit eerlijke geluid in het Europees Parlement!

FABMagazine vroeg de hoogste vrouw op de lijst van de partijen die meedoen aan de Europese verkiezingen hun visie op ‘Europa’ te geven. Deze serie columns is het resultaat van die vraag.