Fantastisch Nederland dankzij DWDD

10-10-2009 22:53

Nederlanders die zogenaamd héél groot zijn in het buitenland en dus in De Wereld Draait Door komen:

– Willekeurige homofiele Nederlandse danser in het ensemble van Madonna.

– Junkie XL die in Los Angeles woont en daar de kost verdient (daar zelf heel bescheiden over doet maar volgens DWDD natuurlijk “Holland is ontstegen”).

– Jeroen Krabbé die een expositie heeft in een New Yorkse galerie (waarschijnlijk een winkeltje of dokterspraktijk in een achterafstraatje).

– Nederlandse artiesten (bv Anouk) die geprodjoesd worden in Londen of LA door een prodjoeser die ooit met Duran Duran heeft gewerk. Of met Justin Timberlake.

– Jonge violiste/celliste/pianiste die bij een grote (maar iemand van wie wij nog nooit hebben gehoord) in hun vakgebied in New York (dat is het summum van kwaliteit: NY) een masterclass hebben bijgewoond.

– Nederlandse wetenschapper die een stuk in een gerespecteerd en gereputeerd buitenlands blad (bv Science of The Lancet) heeft mogen plaatsen. Matthijs van Nieuwkerk: “Dus wij kunnen dit, u kunt dit. De wereld wordt voortaan vanuit Delft in de juiste richting gegidst?”

– Halina Reijn en Carice van Houten, want die zitten in de uitzending en komen altijd net uit New York (!) en hebben weer gespeeld in een BUITENLANDSE topfilm. Met Tom Cruise. Of een andere ster (vaak een vergeten ster). Vaak een keiharde leugen, want dan worden ze eruit geknipt, of Carice is slechts een paar minuten in beeld. Maar altijd is het een toprol. Volgens DWDD. Gelogen.

– Nederlandse meisjes met een gitaar die een liedje op Youtube hebben gezet dat al 200.000 keer is bekeken en die nu met een ex-lid van Take That eventueel, misschien ooit mogelijkerwijs, de studio ingaan.

– De Amsterdamse band Moke, best aardig hoor, en landelijk een heel klein beetje bekend, is in DWDD en ja Anton Corbijn, die had de foto gemaakt van de band. Ja, de Anton Corbijn van Bono! van U2. “Wereldberoemde zanger die met de groten der aarde omgaat!”. Ja, had tijd voor Moke. Om in de bossen bij Stuttgart een foto te maken van Moke. Uiteraard in pakken van “modegrootheid Karl Lagerfeld”, die hen sponsort.

Avond in, avond uit, heeft DWDD dergelijke gasten, zo hebben wij na een degelijke analyse van de laatste twee jaar geconstateerd. En altijd worden de gasten ingeleid met hun ‘enorme’ prestaties – internationaal natuurlijk – waarna de mededeling/vraag van de presentator volgt: “Het gaat hard he?”.

Natuurlijk zijn wij, schrijvers dezes, jaloers en natuurlijk willen wij zelf in ‘De wereld draait door’. Het liefst elke avond, want wij hebben allemaal fantastische dingen te melden. Natuurlijk zijn wij verzuurde kankeraars.
Natuurlijk kunnen veel DWDD-gasten echt wel wat. Maar waarom moet Van Nieuwkerk steeds zo benadrukken dat wij Nederlanders echt wel meetellen in de wereld? Zou hij dát zelf doorhebben?

Want dat is het geval in DWDD: ons grote collectieve minderwaardigheidscomplex als Nederland, ons Calimero-complex , treedt er naar buiten. Heel vermoeiend. Kan dat niet anders? Met iets minder liegen en opblazen van zaken bijvoorbeeld?

Bert-Jan van Oel
Renzo Verwer

De Wereld Draait door. Maandag tot en met vrijdag, 19.30-20.20. Ned. 3. Voor wie het niet kent: DWDD is de gezellige reclamebrochure van de Nederlandse cultuur. Presentatie: de vakman Matthijs van Nieuwkerk.