De tragiek van Klaas-Jan Huntelaar

12-10-2009 15:00

Klaas-Jan. De voornaam zegt het al. Klaas-Jan, het bekt niet. Pakweg “Ronaldo” of “Donaldo” wel, maar “Klaas-Jan”, nee. Het hoofd van Klaas-Jan werkt ook niet echt mee. Het hoofd van Klaas-Jan zegt: was ik maar thuis, daar in de Achterhoek, het land van Normaal.

Klaas-Jan in Madrid, het was voorbaat een onmogelijk huwelijk. Best een aardige voetballer, die Klaas-Jan, maar een dissonant tussen de “Galaticos” van Real Madrid. Nu staat Klaas-Jan onder contract bij AC Milan. Ook zo’n huwelijk wat tot mislukken is gedoemd. Klaas-Jan die een espresso drinkt met Berlusconi, beiden zouden zich er nogal ongemakkelijk onder voelen.

Nu is Klaas-Jan in Sydney, met het Nederlands Elftal. En het hoofd van Klaas-Jan zei weer alles. Het liefst is Klaas-Jan thuis, daar in de Achterhoek.

Klaas-Jan Huntelaar is een voetballer die weet te ontroeren. Een ouderwetse kop, de middelmaat ontgroeid, maar wars van gekkigheid en bovenal normaal gebleven. De tragiek van Klaas-Jan Huntelaar zit hem in de ongelooflijke heimwee die hij uitstraalt naar een normaal bestaan. En dat is ontroerend.