ThePostOnline

FNV en PVV dansen samen voor 65

12-10-2009 16:30

Agnes Jongerius maakte zaterdag bekend dat ze samenwerking zoekt met de PVV van Geert Wilders. Samen optrekken zodat de AOW-leeftijd niet verhoogd wordt tot 67.  Helemaal geen gekke  stap. Beide clubs hebben hetzelfde doel, dus samenwerking tussen FNV en PVV ligt voor de hand. Toch klinkt er veel kritiek. “Samenwerken met de duivel” is toch niet zo erg? De FNV is een club die duidelijk opkomt voor de babyboomers. Ze zijn niet bereid écht mee te denken over een hervorming van de verzorgingsstaat. En neem ze het eens kwalijk. Hun achterban is vergrijsd en bestaat ook grotendeels uit babyboomers. De partij van Geert Wilders heeft geen officiële achterban, maar het is wel bekend dat zij horen tot het conservatieve deel van de bevolking, waaronder veel babyboomers. Een deel dat niet wil tornen aan de AOW-leeftijd.

Volkomen logisch dus dat ze gaan samenwerken. Dat de FNV op andere terreinen hele andere denkbeelden heeft, doet dan niet ter zake. GroenLinks stemt in de Kamer mee met de PVV over dierenrechten, de PVV stemt geregeld mee met andere oppositiepartijen. Dat is ook logisch. Hoe ver je ook van elkaar af staat op het integratiedossier, dat betekent niet dat je op sommige terreinen elkaar wel kan vinden.

Er komen reeds berichten dat FNV-ers hun lidmaatschap opzeggen en in de Telegraaf-reacties dreigen veel mensen ermee. Dat is prima, als je echt niet met Wilders door één deur kan. Maar het is ook hypocriet. Hij wil immers net zo weinig veranderen aan de AOW als Jongerius. Als je iets anders wilt met de AOW, had je je lidmaatschap van de FNV al lang moeten opzeggen. Als je echt vindt dat de AOW op 65 moet blijven, moet je alleen maar verheugd zijn met de steun. Als de SP zich ook nog aansluit weet heel Nederland meteen welke partijen wél vooruit willen kijken. Dan wordt de gekke absolute scheiding tussen links en rechts eindelijk eens doorbroken, wordt de scheiding tussen conservatief en progressief duidelijk en dat is alleen maar goed voor het maatschappelijk debat. Dansen met de PVV is dus een zegen.

Huub Bellemakers