Sport

Huntelaar kan niet voetballen

12-10-2009 15:00

Verwacht van Huntelaar geen inventieve oplossingen. Geen verdedigende hoogstandjes, overzicht op het middenveld of geniale bewegingen. Huntelaar is een ouderwetse targetman, eentje die het moet hebben van hard ingespeelde ballen die hij vlak voor de keeper ontvangt. Dan is de tegenstander in last en hij in de gloria. Voor die kwaliteit hoef je helemaal niet te kunnen voetballen. Zoals Cruijff eerder terecht opmerkte over Ruud van Nistelrooy, die volgens hem ook niet kon voetballen. En Huntelaar is puur voetballend nu eenmaal van mindere garnituur dan Brabander Van Nistelrooy. Kun je nagaan.

Huntelaar begon zijn betaalde carrière bij de jeugdopleiding van PSV. Hij werd uitgeleend aan De Graafschap en het jaar daarna aan AGOVV Apeldoorn. Daar maakte hij zoveel indruk dat er een tribune naar hem werd genoemd. PSV bood hem een vernieuwd contract aan om hem weer uit te lenen. Guus Hiddink -ook die kan zich vergissen- vond hem nog te licht voor de top. De spits koos eieren voor zijn geld en vertrok naar SC Heerenveen. Daar begon het sprookje. Want de spits voetbalde nog steeds niet, maar begon te scoren. Zo veel dat hij in de picture kwam van Feyenoord en Ajax. Het was Ajax dat met de spits aan de haal ging. Het ene na het andere doelpunt kwam op zijn naam. Tot in 2008 Real Madrid zich meldde en een droomtransfer een feit was.

Dan Oranje. In 2006 liep Huntelaar het WK mis omdat bondscoach Van Basten koos voor Kuyt, Van Nistelrooy en Vennegoor of Hesselink. Later dat jaar debuteerde hij en had voortdurend last van de concurrentie van Van Nistelrooy. Die kreeg immers ruzie met Van Basten maar keerde weer terug. En Huntelaar was de dupe. Op het EK van 2008 speelde hij bijna niet. Ook onder Van Marwijk lijkt de spits veroordeeld tot de reservebank. Tot hij in Italië gaat scoren en de bondscoach niet meer om hem heen kan.

Want Huntelaar deed het na een aarzelend begin in Madrid helemaal niet slecht. Dat hij door de koop- en verkoopwoede van de Madrilenen aan de kant werd gezet daar kan hij niks aan doen. Nu hij het mag proberen in Italië groeien zijn kansen op een basisplaats in Oranje. Als Huntelaar ze er namens AC Milan inknalt dan is het een hele grote. Scoren in Italie is nu eenmaal anders dan elders in de wereld. Verdedigers gebruiken alle middelen om een aanvaller af te stoppen. Die gaan liever dood dan dat ze een doelpunt tegen krijgen. Aan Milan zal het niet liggen. Die zetten Huntelaar in zoals hij ingezet moet worden. Als diepe spits. Zodat we Huntelaar straks op het WK met een basisplaats mogen aanschouwen.