ThePostOnline

De Nazi’s zijn eigenlijk ook maar slachtoffers

27-10-2009 12:41

Maandagavond. Terug van fitnessen en lam op de bank bij ouders. Ik kijk nooit tv, maar op zo’n moment kan ik zelfs Hart van Nederland kijken. Dat heb ik dus ook maar aangezien. Naast de huilende linkse opa’s ging het deze keer ook over iets dat wél interessant was. Namelijk over een kwestie van een oud SS’er. Heinrich Boere. Deze man, inmiddels dik in de 70, werd vroeger net als vijftig miljoen andere Duitsers keihard geïndoctrineerd door Hitler, een man met capaciteiten waar menigeen politicus van nu nog een puntje aan kan zuigen.

Heinrich sloot zich aan bij de SS, iets wat duizenden jongens in die tijd deden. Nu roepen we natuurlijk allemaal dat het onethisch, slecht en achterlijk is, maar in die tijd en met die opvoeding was een SS-lidmaatschap niet meer dan normaal.

Hij deed daar gewoon leuk zijn job en op een gegeven moment zat hij in Nederland. Daar vermoordde de SS willekeurige mensen als reactie op liquidaties. En laat één zo’n man dan net vermoord worden door Heinrich. En natuurlijk heeft hij een gezin dat veel om hem geeft. Eén van zijn zoons, Teun de Groot, leeft nu nog. Hij is nog steeds furieus op Heinrich want die heeft zijn vader vermoord. De context boeit niet. Hij gaat die mof bezoeken, en wat hij gaat zeggen, nou dat weet hij al wel. Want boos is hij zeker.

Doodstraf
Heinrich Boere is na de oorlog ontsnapt uit Nederland, waar hij tot de doodstraf werd veroordeeld door de even verschrikkelijke aanpak van de Nederlanders na de bevrijding. Nu in Duitsland wordt hij opnieuw veroordeeld, mogelijk levenslang, vanwege ‘voldoende bewijs’. Ja echt. 65 jaar later. Ik dacht dat we in die tijd wel wat wijzer waren geworden.

Wat al deze mensen eens moeten bedenken, is dat de indoctrinatie, de manipulatie, de propaganda en de hersenspoeling een erg grote invloed heeft gehad op de Duitsers in de tweede wereldoorlog. Op de een natuurlijk meer dan de ander. Als de situatie drastisch zou veranderen zou bijna iedereen zijn normen en waarden laten schieten. Zijn ethisch besef zou op hol slaan. Iets wat The Joker in The Dark Knight nog probeert uit te leggen trouwens.